Registeren Inloggen

Naar een hotel voor een lekker bad of rustige werkplek

Kunnen we na corona nog wel naar hotels, als door het gebrek aan toeristen de sector op zijn gat ligt? Hotels in de natuur doen het nog goed, maar stadshotels zoeken creatieve oplossingen. Nederlanders boeken kamers om eens uitgebreid in bad te gaan, rustig te kunnen werken of voor een hamburger met gouden lintje.

Naar een hotel in de natuur is populair

Premier Rutte heeft een stappenplan gepresenteerd. We zijn op weg naar een normalisering van de samenleving. Zo gaan op 28 april de terrassen weer open en is de avondklok hopelijk definitief verleden tijd. Met kleine tussenpozen gaat alles verder open. Maar het is nog niet zo ver, en veel mensen zijn de lockdown inmiddels spuugzat. Ze hunkeren naar afwisseling. Naar het buitenland gaan is zo goed als uitgesloten. Wat dan? Een hotelletje in eigen land? Het blijkt inderdaad dat veel mensen dit doen. De stad is niet favoriet, die zit immers voor een groot deel op slot. De meeste hotels aan zee of in bosrijke omgeving draaien daarentegen redelijk tot goed.

Hotels in de stad zoeken ander verdienmodel

Hoe poog je als directeur van een hotel in de stad het hoofd boven water te houden? Het antwoord ligt voor de hand: door de gasten die je nog hebt extra te verwennen, en te zoeken naar een alternatief verdienmodel. “Het is niet gemakkelijk, ik zit al tientallen jaren in de hotelwereld, maar deze ellende heb ik nog nooit meegemaakt”, zegt Piet Boogert, directeur van het Lloyd Hotel in Amsterdam. “Het vergt creativiteit om overeind te blijven”.

Lekker badderen

Om gasten te trekken heeft het Lloyd een heel bad-arrangement ontwikkeld. Wat bleek: tal van mensen hebben thuis geen bad. Ze willen een weekendje weg en dan ook lekker badderen. Piet Boogert speelt in op deze vraag. Een heel badarrangement is nu verkrijgbaar. Geurtjes, zeepjes, badjas. “Lekker je gasten verwennen”. In normale tijden slapen en ontbijten gasten in een hotel, nu verblijven ze er. “Je moet dus veel meer bieden”. Zo is er een kamer met een enorm bed waar het complete gezin in kan om met z’n allen via een beamer naar een film te kijken.

Hotelkamerkantoor

Maar daar red je het als hotel financieel niet mee. Een andere optie die Piet Boogert aanboort is de werkkamer. En hij is niet de enige. Sommige mensen worden gek van de hele dag thuis werken. Blaffende honden, krijsende kinderen, een chagrijnige partner. Even een hele dag ongestoord werken, plus een lunch van de chefkok. Tal van hotels in de grote steden verhuren kamers als werkplek. De bedden zijn vervangen door een bureau en een bureaustoel. Zo werkt een meisje in het Lloyd aan de voorbereiding van haar examen. Haar buurman heeft gezorgd (en betaald) voor de ideale werkomgeving omdat hij zijn huis gaat verbouwen.

Champagne staat klaar

Zelfs de duurste hotels grijpen naar verdienmodellen waar ze eerst afkerig van waren. NRC interviewde Roberto Payer, de General manager van het Waldorf Astoria in Amsterdam. Het is een hotel bestaande uit vijf oude grachtenpanden aan de Herengracht die binnenskamers met elkaar verbonden zijn. Om een kleine indruk te geven: gasten die met het vliegtuig arriveren worden door een chauffeur afgehaald, een fles champagne staat op de kamer te wachten en het menu wordt naar wens aangepast. De goedkoopste kamer kost 550 euro per nacht, voor de duurste dient de gast 6.290 euro te pinnen.

Hamburger met een goudkleurig lintje

Maar tijdens corona bezorgt Waldorf Astoria hamburgers aan huis. Goedkoop is het niet. Voor twee tientjes wisselt het lapje vlees van eigenaar, maar wel verpakt in een prachtig doosje met een goudkleurig lintje erom. Je moet toch wat om overeind te blijven.

Geef een reactie