Registeren Inloggen

Online tweedehands kleding kopen? Hier kunt u terecht

Tweedehands kleding is razend populair. Niet alleen in fysieke winkels, maar ook online valt er steeds meer tweedehands te shoppen. Heeft u al eens tweedehands kleding besteld? We zetten een aantal opties voor u op een rijtje.

Populair

Tweedehands kleding wordt al jaren door verschillende groepen in de samenleving gedragen. De hippies en alternatievelingen begonnen er mee in de jaren ’60 en vervolgens kwam het in allerlei variaties weer terug. Vooral bij jonge mensen. Maar tegenwoordig hoef je allang niet meer  jong of alternatief te zijn om tweedehands kleding te dragen. Het is steeds normaler en er is voor ieder wat wils. Verkopers spelen hier handig op in, want ook grote kledingmerken en -winkels bieden steeds vaker tweedehands opties aan. Tijd om de balans op te maken.

Tweedehands kledingplatformen

Tweedehands kledingplatformen, ze schieten als paddenstoelen uit de grond. Het zijn online marktplaatsen waar u als consument kleding kunt kopen of verkopen. Dit concept wordt ook wel ‘resale’ genoemd. Het idee is simpel: u maakt een account aan, gebruikt de zoekfunctie om een kledingstuk te vinden en scrollt door de foto’s van verkopers. Met de filters kunt u zoeken op maat, kleur, of categorie. Voorbeelden van dit soort platforms zijn: Vinted, The Next Closet, Vestiaire Collective, Rebelle, Designer Vintage en Farfetch Second Life. Vaak verschillen de platformen van type kleding die je er kunt kopen. Zo kunt u bij Vinted prima een goedkoop truitje verkopen, maar The Next Closet richt zich meer op designerproducten.

Tweedehands bij grote ketens

Niet alleen particulieren, maar ook kledingmerken en grote webshops bieden steeds vaker tweedehands kleding aan. Sinds oktober 2020 verkoopt Zalando tweedehands exemplaren onder de naam: ‘pre-owned’. Ze worden dan door de webshop online geplaatst en verkocht. U kunt zelf ook kleding naar Zalando sturen, u krijgt er dan een tegoedbon voor terug. Mits het uiteraard aan bepaalde voorwaarden voldoet. Zalando is niet uniek, andere modebedrijven zoals H&M, Tommy Hilfiger, Levi’s, en Cos experimenteren allemaal met de tweedehands trend. Met deze trend zetten ze in op duurzaamheid, maar het is ook goed voor de omzet.

Kopen op Facebook of Instagram

U kunt ook tweedehands kleding scoren op sociale media. Facebook heeft een handige ‘marktplaats’ waar u binnen een paar klikken kunt zien wat er allemaal in uw omgeving wordt verkocht. Bij de zoekbalk vult u in wat u zoekt, en met een paar filters kunt u door de advertenties scrollen. Op Instagram werkt het net wat anders. Ook daar worden veel tweedehands spullen aangeboden, maar die vindt u vaak als u een account volgt waar die spullen op staan. Ook kunt u gebruikmaken van hashtags #. Deze worden vaak aan een bericht toegevoegd en zijn zoekwoorden om makkelijker gevonden te worden. Zo zoekt u bijvoorbeeld op: ‘#tweedehands’ en dan ziet u allerlei producten die tweedehands worden aangeboden. Via Facebook en Instagram heeft u direct contact met de verkoper. Hier zitten ook risico’s aan verbonden want als het mis gaat heeft u geen enkele bescherming. Die bescherming is er bij kledingverkoopplatformen vaak wel.

Kopen via marktplaats

Ook op marktplaats is er een schat aan tweedehands kleding te vinden. Ook hier bent u niet beschermd wanneer het misgaat tijdens de koop of verkoop. U moet dus goed opletten met wie u handelt en hoe u dat doet. Retourneren is niet altijd makkelijk en u bent afhankelijk van de verkoper. Daarnaast zijn er mensen met kwade bedoelingen actief op Marktplaats. Deze tips kunnen helpen om het handelen op Marktplaats veiliger te maken. Als u goed oplet, is het een prima platform om eens rond te kijken. U maakt makkelijk een account aan, kunt advertenties bewaren bij uw favorieten en handig in contact komen met verkopers.

Bron: RTL Nieuws, NOS, Fashion United

Geef een reactie