Registeren Inloggen

Tot wanneer kunt u decemberzegels gebruiken? En kunt u ze volgend jaar opnieuw plakken?

Het is voor velen een traditie: kerstkaarten versturen. Maar in menig huishouden worden niet alle decemberzegels opgemaakt. Kunt u de kerstzegels van vorig jaar gewoon weer gebruiken? En waar moet u op letten als u deze postzegels buiten de kerstperiode gebruikt?

Zijn decemberzegels goedkoper dan gewone postzegels?

Met zogenaamde decemberzegels stuurt u voordelig al uw kerst- en nieuwjaarswensen. De waarde van de kerstzegels is in 2023 €0,96. Een gewone postzegel met het cijfer 1 kost in 2023 €1,01. Het verschil is dus miniem.

Wanneer mag u kerstzegels gebruiken?

De decemberzegel is in 2023 geldig van 13 november 2023 t/m 6 januari 2024. Wilt u hem daarna gebruiken om gewone post mee te versturen? Dan moet u zegels bijplakken. Vindt u dat te gortig, ga dan naar een PostNL-locatie. Daar zijn speciale zegels te koop van 2, 3 en 5 cent.

Kun je kerstzegels van vorig jaar gebruiken?

Sinds 2010 zijn decemberzegels voorzien van het woord ‘december’. En staat er niet meer op hoeveel ze waard zijn. Deze blijven ook na een tariefswijziging geldig. U kunt dus ook de decemberzegels uit de jaren 2010 tot en met 2022 gebruiken en hoeft in de kerstperiode niet bij te plakken.

Kerstzegels met waarde in euro

Vindt u in een laatje kerstzegels van voor 2010 met een euro aanduiding? Deze kunt u nog steeds gebruiken, maar vergeet niet om bij te plakken tot het geldende decembertarief van dit jaar. Doet u dit niet, dan kunt rekenen op een aanmaning van Post NL. Jaap de Jong ontving deze in december 2023 toen hij 27 kerstkaarten verstuurde. Meneer de Jong zou te weinig zegels hebben geplakt. Maar het bleek toch anders te zitten.

Geef een reactie

Reacties (2)

    […] Tot slot stuurt een meneer 27 kerstkaarten naar zijn vrienden en familie. Hij plakt er decemberzegels op, maar krijgt maar liefst 27 aanmaningen van ongeveer 4 euro. Waarom? En waar moet u op letten als u decemberzegels wilt gebruiken? […]

    […] Tot slot stuurt een meneer 27 kerstkaarten naar zijn vrienden en familie. Hij plakt er decemberzegels op, maar krijgt maar liefst 27 aanmaningen van ongeveer 4 euro. Waarom? En waar moet u op letten als u decemberzegels wilt gebruiken? In dit artikel gaan we in op de geldighei… […]