Registeren Inloggen

Originele wandeltips voor in de kerstvakantie

Wandelen is de perfecte lichamelijke activiteit tijdens de feestdagen. Net als we allemaal iets te veel eten, blijft ons gewicht op peil. Daarbij is het leuk om te doen, gezellig en spotgoedkoop. Trek je schoenen aan en ga. Een kort ommetje is al lekker. Maar voor wie toch iets verder wil, hebben we hier enkele tips.

Heel veel is gratis

Reclame voor commerciële organisaties die wandeltochten organiseren is er volop. Maar heel veel is gratis. Je valt op Google direct met je neus in de boter. Want daar is zoveel te vinden. Er zijn tweedaagse trektochten van 16-20 km per dag langs de hunebedden in Drenthe. Maar ook kun je een stuk van het bekende Noord-Hollandpad bewandelen. De Amsterdamse Waterleidingduinen bij De Zilk? Altijd mooi! Of je zoekt een leuke kustroute uit in Zeeland. Wil je wat hoogtemeters maken? Ga dan in Zuid-Limburg wandelen of even over de grens in de Ardennen.

NS-wandelingen

De NS-wandelingen zijn toch wel heel erg praktisch. Je koopt een treinkaartje en loopt door een natuurgebied van het ene station naar het andere. Daarna neem je gewoon weer de trein terug naar huis. Gemakkelijker kun je het jezelf niet maken. Nu we toch bezig zijn: ook die andere organisatie van algemeen nut, de ANWB, geeft geweldige gratis wandeltips. Die wandelingen zelf kosten helemaal niets. En je kunt gewoon een eigen lunchpakket meenemen. Heel handig is de ANWB Eropuit app met fiets- en wandelroutes. Natuurmonumenten vraagt voor enkele van hun zeer mooie natuurwandelingen overigens wél om een bijdrage.

Wat kun je doen tijdens de wandeling?

Behalve bijpraten tijdens de wandeling kun je nog veel meer dingen doen. Je kunt beginnen met fotograferen. Houd bijvoorbeeld een wandelfotoboek bij. De eenzame wandelaar luistert onderweg misschien wel graag naar een podcast of een audioboek. Lopen er (klein)kinderen mee? Doe dan een ouderwets raadspelletje. “Ik zie ik zie wat jij niet ziet” blijft de onbetwiste wandeltopper voor onderweg. En anders kun je de wandelaars altijd nog laten raden naar welke persoon jij in je hoofd hebt. Zo krijg je gegarandeerd de onwilligste kinderen aan het wandelen.

Wandelen en muziek

Je kunt altijd wandelen met een muziekje op. Nóg leuker is het om te stoppen voor een kort optreden onderweg. Sinds een jaar kan dat bij zanger Tim Knol. Je kunt voor een prikkie lid worden van zijn Wandelclub. Hij of een van zijn muzikale vrienden loopt voorop. Op een mooie plek in het landschap wordt een muzikale tussenstop gemaakt. Helaas staat er tijdens de feestdagen geen tocht gepland. Dat komt dan weer door corona. Maar uitstel is geen afstel. Bovendien staan alle oude wandelingen op de website en op routeplanning-app Komoot.

Trouwens: niemand houdt je tegen om zelf onderweg te gaan zingen of met de hele groep. Bijvoorbeeld kerstliedjes. En een akoestische gitaar meenemen op je rug, ach dat weegt bijna niks. Veel plezier!

11 tips voor de leukste goedkope uitjes in december

Geef een reactie