Registeren Inloggen

VIDEO: Ouderen voorlopig nog veel thuis. “Ik mis iedereen verschrikkelijk”

We komen weer meer buiten, de terrassen gaan bijna open en het wordt drukker op de weg. Maar voor veel ouderen staan de dagelijkse activiteiten nog ‘on hold’. Voorlopig nog geen koffie-ochtend, bridgen of samenkomst. Maar hoe blijft u met anderen in contact? Leo en Netty Olffers zoeken de ouderen van hun vereniging op met bloemen.

Lege huiskamer

Iedere werkdag tussen 10.00 en 12.00 is het normaal gesproken een drukte van jewelste bij Leo en Netty Olffers. Het stel organiseert al jaren koffie-ochtenden voor ouderen in de Haagse wijk Laak. De ouderen voelen zich minder eenzaam door het huiskamerproject en er is altijd gezelligheid in huis. Maar door de coronacrisis gaan de koffie-ochtenden voorlopig niet door. ‘Vreselijk’, vertelt Netty. ‘Ik mis iedereen verschrikkelijk en zij missen ons ook.’

Contact onderhouden

Normaal gesproken komen er iedere ochtend tussen de 20 en 40 mensen over de vloer in huize Olffers. Maar nu is het stil. Toch doen Leo en Netty er alles aan om het contact te onderhouden. Ze bellen de ouderen, gaan  langs voor een praatje, of het bezorgen van een bloemetje.

Betekenisvol bloemetje

‘Een bosje bloemen! Omdat we jullie zo verschrikkelijk missen’, zegt Netty terwijl ze een bos rozen aan een van de ouderen geeft. Het contact onderhouden is heel belangrijk vertelt Netty. ‘Ze zijn hun dagelijkse loopje kwijt. Dat ze nu thuis moeten blijven, is het moeilijkste van alles.’

De muren geven bijna antwoord

An van Loon, vaste bezoeker van de koffie-ochtenden, heeft het moeilijk met het alleen thuiszitten in deze tijd. Normaal komt ze drie keer per week bij Leo en Netty over de vloer. Dat de ochtenden nu niet doorgaan is voor haar een ‘ramp’. An is iemand die graag op stap gaat, maar nu zit ze vooral thuis. ‘Je wil elkaar het liefst even knuffelen hè, maar dat mag niet!’.

Eigen initiatief

Manon Vanderkaa, directeur van seniorenorganisatie KBO-PCOB, vertelt hoe belangrijk het is dat mensen contact houden met elkaar. Veel ouderen vinden het lastig om om hulp te vragen. Wilt u anderen helpen, neem dan zelf het initiatief, raadt Vanderkaa aan. ‘Een bosje bloemen is hartverwarmend in deze tijd. Mensen zijn soms tot tranen geroerd wanneer ze een klein gebaar krijgen’.

Gezien worden

Door de bos bloemen kunnen de mensen van de koffie-ochtenden nog even nagenieten. ‘Je kunt wel langslopen en even zwaaien, maar als je zo’n bloemetje geeft, kijken ze daar vanavond, morgen en overmorgen ook naar. Dan denken ze: oh ja, ze waren hier. En dat is heel wat voor ze.’

Geef een reactie

Reactie

    Gewoon doen , maar wel met in acht neming van corona regels o.a. 1.50 meter afstand houden ! en of mondkapje op, kun elkaar niet verstaan gewoon harder praten !