Registeren Inloggen

Vrijdag in Meldpunt: Regelzucht draait kleine clubs en verenigingen de nek om

Kleine buurtclubs en verenigingen worden bedreigd in hun voortbestaan door regeltjes. En de overheid maakt er steeds meer. Vanaf volgende maand is registratie verplicht in het zogeheten UBO-register. Dat is bedoeld om witwaspraktijken en terrorismefinanciering te voorkomen. Maar deze strenge, ingewikkelde regels zorgen voor te grote administratieve druk bij kleine clubs, zoals schaak-, sjoel, en kegelverenigingen.

Hoge boete

Ted Volkeri is voorzitter van de Zierikzeese Kegel Bond, het overkoepelend orgaan van 12 kegelclubs in Zierikzee met in totaal 180 leden. Afgelopen zomer wordt hij geconfronteerd met de nieuwe Wet Toezicht Beheer Rechtspersonen. Ter voorkoming van witwassen moet de kegelclub toezichthouders benoemen die het bestuur controleren.

Vanaf komende maand moet de kegelclub ook staan ingeschreven in het Europese UBO-register (Ultimate Beneficial Owner). Daarmee kunnen opsporingsinstanties verdachte personen en handelingen sneller achterhalen. De leden van de kegelclub zijn op zo’n leeftijd dat zij niets meer voelen voor de rol van toezichthouder of UBO. Clubs die niet op tijd staan ingeschreven kunnen een hoge boete verwachten.

BTW bij denksport

Hier bovenop komt ook nog eens dat denksportverenigingen sinds 1 januari dit jaar niet langer vrijgesteld zijn van BTW. Herman Bos, voorzitter van Bridgevereniging Zuid-Beveland heeft zijn handen vol aan alle administratieve eisen. “Een kopie hiervan, een brief daar naartoe, achter gegevens aan gaan, dingen uit je financiën vissen. Ik heb er bijna een dagtaak aan,” zegt hij. Bos vreest voor de toekomst van zijn kaartclub.

In de studio spreekt Elles de Bruin hierover met Mark Molenaar van de Nederlandse Organisaties Vrijwilligerswerk en Berit van Dobbenburgh, directeur van de Nederlandse Bridge Bond.

Geen vroegpensioen voor patiënt

En verder: pensioenfonds PFZW weigert vroegpensioen aan kankerpatiënt. Kim Boon heeft uitgezaaide borstkanker. Ze leeft van een arbeidsongeschiktheidsuitkering en die is niet ruim. Over minder dan 2 jaar gaat ze met pensioen. Dat zou een flinke vooruitgang in haar inkomen betekenen. Mevrouw Boon vraagt pensioenfonds PFZW of het haar pensioen naar voren kan schuiven. Maar het antwoord is nee. Dat is niet mogelijk bij arbeidsongeschiktheid. Waarom staat PFZW dit niet toe, terwijl andere fondsen dit wel doen? MAX Ombudsman Rogier de Haan probeert PFZW op andere gedachten te brengen.

Kijk vrijdag 4 februari naar Meldpunt om 19.50 uur op NPO 2.

Geef een reactie