Registeren Inloggen

Welke muziek draaien we met kerst?

Kent u de “Whamageddon?” Dat is een heel leuk gezelschapsspelletje in de aanloop naar kerst. Je moet proberen om zo lang mogelijk de onvermijdelijke kerstplaat “Last Christmas” van Wham! te vermijden. Wie ‘m het laatst heeft gehoord is de winnaar. Wij zijn allemaal al minstens 2 weken “af” bij MAX Meldpunt. Is er wat originelere muziek te beluisteren in de kersttijd? We vragen het aan specialist Oscar Smit.

Eerst de klassiekers

Tjonge, wat is er veel te vinden aan kerstmuziek op streamingdiensten als Spotify, Deezer en Apple Music. Wil u een playlist met alle bekende krakers, dan is Spotify’s Kerst Hits Top 100 – 2021 een aanrader. Chris Rea’s Driving Home For Christmas? Ja hoor, maakt u zich geen zorgen: die staat erbij. Dat geldt ook voor Mariah Carey’s All I Want For Christmas Is You. Daar kun je gewoon niet omheen. De crooner Michael Bubblé is vertegenwoordigd met diverse liedjes in deze lijst. Maar er zijn veel meer playlists. Kijkt u zelf maar. U kunt er ook zelf een samenstellen natuurlijk.

Het Hollandse werk

“Koop Hollandse waar, zo helpen wij elkaar,” zeiden ze vroeger. Op Deezer vindt u de playlist Hollandse Kerst. Wie die lijst aanklikt krijgt artiesten als Nick & Simon, Thomas Berge en Acda & De Munnik. Youp van ’t Hek met het trieste konijnenlied Flappie is uiteraard ook van de partij. André Hazes staat in de lijst met Kerstmis in de Jordaan. Maar gek genoeg ontbreekt het veel mooiere Eenzame Kerst.

De alternatieven

Er zijn mensen die de grote kerstklassiekers niet meer kunnen horen. Die kunnen terecht bij Amsterdammer Oscar Smit, een ware specialist in het alternatieve werk. Hij heeft overigens helemaal niets tegen die bekende liedjes. Maar verandering van spijs doet eten. Dat zeiden ze vroeger ook.

DJ Oscar draait nu al dagen zijn eigen plaatjes op Facebook Live. Maar ook in Paradiso is hij met kerst huis-DJ. Met programmamaker Co de Kloet heeft hij een kerstlijst samengesteld voor NPO Radio 2 Soul & Jazz. “Ik ben altijd op zoek naar andere kerstliedjes,” vertelt Smit. “Maar het moet wel duidelijk kerst zijn. Er moeten kerstbelletjes inzitten.”

Covers van de klassiekers mogen ook

“Er bestaat ook een Last Christmas van Wham! in een coverversie door een Japanse band. Dát draai ik dan graag,” verduidelijkt Smit. Hij is net als elke echte kenner van kerstmuziek door popmuzikanten begonnen met het beroemde Phil Spector Christmas Album. Voluit heet die plaat A Christmas Gift From Phil Spector. Samen met journalist Guuz Hoogaerts zit Smit ook achter het kerstblog Christmas A Go Go.

Dat is een goudmijn voor wie eens wat anders wil horen. Voor de avonturiers in ons midden is er deze playlist. Of anders deze: met geheel nieuw werk. Daar zitten ook Nederlandse namen bij: zoals Ricky Koole met cabaretier/acteur Frank Lammers en de Limburgse zangeres Blackbird (Merel). Stippenlift zorgt met een knipoog voor een depri-kerst. Smits favoriet Two Christmasses van The Boy Least Likely To staat er niet bij. Waarom? Het liedje is alleen verkrijgbaar als een ouderwetse 45-toeren single.

Is dat te wild? Probeer dan dit

We kunnen ons voorstellen dat sommige liedjes van Smit en Hoogaerts iets te wild zijn naar uw smaak. Probeer dan het meer klassieke kerstalbum Gloria uit 2019 van de dames van Clean Pete (van de foto boven het artikel). U slaat dan twee vliegen in één klap: het is redelijk nieuw én het is Hollandse waar. Zo helpen wij elkaar, weet u wel?

11 tips voor de leukste goedkope uitjes in december

Geef een reactie