Registeren Inloggen

Een nieuw jaar start. Tijd om het huis op te ruimen met deze tips

De start van een nieuw jaar is een mooi moment om het huis eens flink op te ruimen. Maar hoe doet u dat handig? En hoe houdt u het huis opgeruimd? In dit artikel geven we tips.

Werk per ruimte

Om het opruimen overzichtelijk en leuk te houden, is het verstandig om per ruimte te werken. En per onderdeel. Wilt u de keuken aanpakken? Werk dan per keukenkastje. Pakt u de slaapkamer aan? Trek dan niet alles uit de kasten, maar werk per la. Zo voorkomt u dat alle kasten leeg zijn, de vloeren vol en u geen zin meer heeft.

Weggooien of bewaren?

Heeft u een lade of kast uitgepakt? Kijk dan kritisch naar de spullen. Weggooien of bewaren? Bij alle spullen kunt u de vraag stellen: wordt u er blij van? En: wanneer heeft u het voor het laatst gebruikt? Heeft u een trui in de handen die u al een jaar niet aan heeft gehad? Dan is de kans klein dat u deze trui het komend jaar nog aantrekt. Wegdoen dus. Maar een mooie hoed van uw overleden moeder, kan nog wel van emotionele waarde zijn. Gooi die hoed dan niet weg. De spullen die u niet meer gebruikt en wilt houden, kunt u onderverdelen in: prullenbak, kringloop of Marktplaats. Want met veel spullen kunt u nog best een zakcentje verdienen.

Schoonmaken en inrichten

Heeft u op een rij welke spullen de kast weer in mogen? Sop dan eerst de kast uit. En kijk kritisch naar de ruimte. Kunnen de spullen weer op hun oude plek terug? Of kan het praktischer? Losse spullen zoals bijvoorbeeld kruiden, kunt u verzamelen in een rek of bakje. Dit maakt de kast overzichtelijker.  En het voorkomt ook dat de kast binnen de kortste keren weer een zooitje is. Plaats spullen die speciaal zijn voor u, niet weer terug in de kast. Het is zonde om spullen waar u blij van wordt, op te bergen. Geeft de speciale items een plek in het zicht.

Een broek oprollen

De Japanse Marie Kondo is een hit op YouTube en Netflix. Deze dame ruimt kasten uit op haar eigen manier.  Lezers van haar boeken en kijkers van de serie van de Japanse opruimgoeroe zijn lyrisch en zweren bij haar opruimmethode. Waarbij de vraag ‘word ik hier blij van?’ centraal staat. Daarnaast heeft ze een bijzondere manier van de kasten inruimen. Spijkerbroeken bijvoorbeeld, rolt ze op. Nieuwsgierig? Bekijk dan het onderstaande filmpje. Enthousiast geworden? Op YouTube heeft Marie Kondo een eigen kanaal. En op Netflix een eigen serie waarbij ze hele huizen opruimt.

Accepteer de cookies om dit element te weergeven.

Houd je huis opgeruimd

Een opgeruimd huis, is een opgeruimd hoofd. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Nadat u afscheid heeft genomen van alle overbodige spullen, is er ruimte over voor nieuwe spullen. Weersta die verleiding. Staat u in de winkel met een nieuwe trui of broek, stel u zelf dan altijd de vraag: Heb ik het nodig? Weersta de verleiding om iets te kopen dat u niet nodig heeft. Dat scheelt ook in de portemonnee. Kunt u de verleiding toch niet weerstaan, bedenk dan van welk item u afscheid gaat nemen als u weer thuis komt.

Geef een reactie