Registeren Inloggen

Elles de Bruin: Al die kerstspullen toch…

Elles de Bruin schrijft iedere 2 weken een column over iets dat haar opvalt, dwarszit of wat ze simpelweg heeft meegemaakt. Deze week schrijft Elles over de hoeveelheid kerstspullen die ieder jaar worden verkocht en gekocht.

Kerstdecoratie in huis

Als u dit leest heeft u óf al wat kerstdecoratie in huis, óf u bent van plan die spulletjes snel een plekje te geven. Ieder jaar voor veel mensen weer een enorme uitdaging; hoe krijgen we het huis mooi en sprankelend voor de kerstdagen.

Veel kerstspullen!

Wat mij altijd weer verbaast zijn de aanbiedingen voor de kerstversiering waar de winkels mee uitpuilen. Groene, rode, paarse, gouden, zilveren, witte, roze kerstballen en aanverwante spullen. Ieder jaar zijn er weer nieuwe prullaria op de markt. Wat ik niet begrijp is: wie koopt al die spullen? En wat doen die mensen met hun oude spullen?

Duurzame alternatieven

Ik heb al jaren dezelfde zilveren versiering, omdat ik het zonde vind om nieuwe te kopen. Te duur en bovendien ook niet duurzaam. Al die spullen moeten gefabriceerd worden, vervoerd en, als ze worden weggegooid, als afval verwerkt. Onnodig, lijkt me en ik bedacht plotseling het volgende: waarom ruilen we af en toe niet onze kerstspullen? Bijvoorbeeld via de buurt- of straatapp. Ik een keer die mooie gouden versiering van mijn overburen en zij de zilveren van mij. De grootte van de boom een beetje op elkaar afstemmen, is natuurlijk wel handig. En als er mensen zijn die toch echt eigen nieuwe kerstballen willen aanschaffen, nog een tip: loop eens binnen bij een kringloopwinkel, die heeft vaak ook prachtige tweedehands kerstspullen.

Geef een reactie

Reacties (2)

  Inderdaad, voor een appel en een ei koop je de prachtigste kerstpullen bij de kringloop !

  Ja, we moeten ons allemaal aanpassen en eens tevreden zijn met wat we hebben.
  Niet steeds maar weer nieuw kopen. Zitten zelf onze wereld stuk te maken.
  Die kerst spullen kijk je maar een paar weken per jaar, waarom steeds weer nieuw kopen?
  Dat is niet alleen met de kerst spullen zo , bij bepaalde winkels kost het niets maar het is ook niets. Allerlei rotzooi uit China en Taiwan, laten we daar daar toch eens mee ophouden.
  Ouders voed uw kinderen op, spaar om iets te kopen wat duurzaam is en laat die rommel liggen.