Registeren Inloggen

Gaat u verhuizen? Zo bespaart u geld en het milieu

Voor een verhuizing moet een hoop geregeld worden. Schilderen, spullen inpakken, meubels kopen, naast dat dit een flinke hap uit uw spaargeld neemt, verbruikt u ook nog eens behoorlijk wat materialen.  Maar geld en het milieu besparen tijdens het verhuizen kan gemakkelijker dan u denkt.

Verhuizen

Wellicht heeft u het al eens te horen gekregen, of heeft u het zelf gezegd: verhuizen kan een van de meest stressvolle dingen in een mensenleven zijn. Er komt immers een boel bij kijken. Denk aan papierwerk, spullen inpakken, deze vervoeren en uw nieuwe woning inrichten. Daarnaast moet u ook nog denken aan inpakmateriaal voor uw dierbare spullen, een vervoermiddel waar alles in past en eventueel nieuwe meubels. Geld besparen tijdens uw verhuizing kan dus zeker geen kwaad. Als dan ook nog het milieu kan profiteren van uw keuzes, is dat helemaal mooi meegenomen. In dit artikel zetten we op een rij hoe u dat doet.

Ontspullen

Erg simpel, maar zeker effectief: hoe minder spullen u heeft, hoe minder u hoeft te verhuizen. En dat kan u geld besparen als het aankomt op de grootte van een vervoersmiddel en de hoeveelheid tassen of dozen die u nodig heeft om alles mee te nemen. Daarnaast kan het uitzoeken van uw spullen ervoor zorgen dat u anderen in uw omgeving blij kunt maken of dat u wellicht nog wat kunt verkopen. Een 2e leven voor uw spullen is goed voor het milieu, en een extra zakcentje kunt u weer goed gebruiken voor de verhuizing.

2e leven voor meubels

Om nog verder in te gaan op het geven van een 2e leven aan spullen: kijk of u uw (oude) meubels nieuw leven kunt inblazen. Heeft u bijvoorbeeld een kast die niet meer in uw interieur past? Of is het niet meer uw smaak? Overweeg dan eerst of u de kast kunt opknappen en een andere uitstraling kunt geven. Nieuwe lade- of deurknoppen en een lik verf kunnen al een groot verschil maken. En een stoel of bank kunt u bijvoorbeeld opnieuw (laten) bekleden met een andere stof. Wilt u toch liever een ander meubel, kijk dan eens rond in tweedehandswinkels en op sites als Marktplaats.

Inpakmateriaal

Natuurlijk kunt u ervoor kiezen om een jaarvoorraad aan verhuisdozen te kopen. Duurzaam en goedkoop is het echter niet. Aan uw omgeving vragen of zij nog dozen over hebben, of bij een supermarkt kijken of zij nog gratis dozen weggeven, is dat wel. Een andere optie is het huren van verhuisdozen bij een verhuisbedrijf. Wat ook uitkomst kan bieden zijn grote tassen. Deze kunt u langer en vaker gebruiken en zijn bovendien praktischer aangezien u deze op meer manieren kunt dragen dan dozen.

Naast het materiaal waar u uw eigendommen in vervoert, heeft u wellicht ook nog materiaal nodig om breekbare spullen te beschermen. Hier kunt u bubbelplastic of (oud kranten)papier voor gebruiken, maar ook theedoeken, handdoeken of  kledingstukken als truien en sokken. Kussens kunnen eveneens goed klappen opvangen. Een duurzame en praktische optie: want deze spullen moet u sowieso meenemen. Meer tips over hoe u alles heelhuids verhuist, leest u in dit artikel van MAX Vandaag.

Duurzaam vervoer

Als u naar een andere woning in hetzelfde dorp of dezelfde stad verhuist, dan beperkt u uw uitstoot al wanneer u met een auto of verhuiswagen alles vervoert. Maar om uw ecologische voetprint nog kleiner te maken, kunt u overwegen om kleinere en minder zware dingen met een (elektrische) bakfiets te vervoeren. Gaat u uw vertrouwde woonplaats verlaten? Bekijk dan of u een hybride of elektrisch vervoersmiddel kunt huren. Is dit niet mogelijk, dan is een verhuisbedrijf inschakelen dat zuinig rijdt ook nog een optie.

Een schone lei

Uw oude en nieuwe woning schoonmaken is wel zo prettig. Maar daar hoeft u niet meteen allerlei nieuwe producten voor aan te schaffen. Uw huidige voorraad aan schoonmaakmiddelen opmaken scheelt u weer kosten. Zijn ze op? Dan kan het lonen om natuurlijke schoonmaakproducten te kopen. Denk aan groene zeep, soda en azijn. Kiest u ook nog voor navulverpakkingen, dan bent u al helemaal goed bezig.

(Bron: Sirelo, RTL Nieuws, MAX Vandaag. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie