Registeren Inloggen

Gazon onderhouden veel werk? Deze methode is makkelijker en beter

Als je wilt kun je elke week wel met je gazon bezig zijn. Maaien, bemesten, gif strooien, kalken, verluchten, er is genoeg te doen. Maar wat levert dat op? De nieuwe manier van gazon-onderhoud is makkelijker, levert een mooier gazon op volgens velen en is beter voor de omgeving.

Gazon of tegels

Gras is een sterke plant met diepe en taaie wortels waardoor het ideaal is om op te lopen en spelen. Wie groen in zijn tuin wil, maar ook plek nodig heeft om te lopen, doet er dus goed aan te kiezen voor gazon. In tegenstelling tot tegels neemt gazon regenwater op, blijft het koel op een hete dag en is het een zachte ondergrond om op te zonnen of spelen.

Het gazon is dan ook erg populair, en de methodes om een grasmat te onderhouden zijn al oud. Misschien wel te ouderwets. Want de nieuwe manier van onderhoud kost minder tijd, is beter voor het milieu en levert een vrolijkere grasmat op. We geven advies in 7 tips.

1) Maai minder

Een traditioneel gazon bestaat uit alleen maar grasplanten. Het is daardoor sterk, maar ook saai en bijen en vlinders hebben er niks aan. Gras groeit op voedselrijke grond en kan goed tegen een regelmatige maaibeurt. Door minder vaak te maaien, gaan er op uw gazon ook andere planten groeien, planten met bloemen. Denk aan madeliefjes, pinksterbloemen, dovenetel, geranium of boterbloemen. Ze brengen kleur in uw grasmat en bijen en vlinders zijn er dol op. Ze hebben het wel nodig om uit te bloeien en zaad te ontwikkelen en krijgen alleen een kans als u pas maait na mei. De meeste bloemen krijgt u als u slechts twee keer per jaar maait, bijvoorbeeld in juni en begin september. Maai elk jaar in dezelfde week, zodat planten zich op het maaimoment kunnen aanpassen.

2) Laat het bemesten lekker zitten

Gras doet het goed op voedselrijke grond. Maar bloemen groeien graag op arme grond. Door geen mest te geven wordt de grond schraler, en wordt uw gazon een mix van gras en bloemen. U kunt dit verder beïnvloeden door juist wel of niet het gras na een maaibeurt op te ruimen. Sommige maaimachines verhakselen het gras en laten het op uw gazon achter. Dit geeft genoeg mest aan uw gazon om het gras zo te voeden dat er verder geen mest nodig is. U kunt er ook voor kiezen om het maaisel weg te halen. Hierdoor wordt de grond nog armer en krijgen nog meer bloemen een kans.

3) Doe geen moeite met kalk

Het bekalken van een gazon is overbodig. Mos groeit graag op schaduwrijke grond en zal het daar ook op kalkrijke grond daarom altijd winnen van gras. Gras wint het in de zon juist van mos. Ook mos is goed voor de biodiversiteit, er groeien bijvoorbeeld paddestoelen op. Het plantje blijft het hele jaar groen, is zacht om op te lopen en op een hete dag verkoelend vochtig.

4) Gif kost geld en tijd

Ook gif is onnodig, ongezond, en vreet tijd. Want door gif te strooien gaat het bodemleven dood. En dat is nu net wat de grasmat luchtig houdt. Wie gif strooit moet dus extra veel verluchten, terwijl dit een tijdrovend klusje is.

5) Verluchten kan makkelijker

Verluchten is nodig om zuurstof in de grond te krijgen. Dit kunt u doen door uw grasmat overal in te prikken met een riek, of door met speciale onderschoenen met pinnen over uw grasmat heen te lopen. Maar het kan ook makkelijker. U kunt een nieuwe laag van luchtige humus bovenop de ingeklonken grond creeëren. Dit kost een paar jaar, maar krijgt u wederom voor elkaar door juist een hoop dingen niet te doen. Bijvoorbeeld door niet de afgevallen blaadjes van uw gazon te harken en door niet het gemaaide gras op te ruimen. En door niet de vogels die met hun snavel in uw gazon pikken weg te jagen.

6) Geen graszoden maar zaaien

Misschien heeft u een rommelig gazon met veel kale plekken en zou u het liefst de hele boel opnieuw bekleden met grasmatten. Dit kan, maar vervolgens moet u twee jaar veel sproeien, omdat nieuw gras nog geen lange wortels heeft. Ook duurt het een paar jaar voor er bloemen in uw gazon verschijnen. U kunt er daarom ook voor kiezen om de kale plekken simpelweg opnieuw in te zaaien. U kunt grasmatjes voorzaaien in bloembakken, en de graspollen die zo ontstaan op de kale plekken leggen. Een methode met nog minder moeite is om het gras weinig te blijven maaien en af te wachten. Vanzelf zullen de kale plekken dichtgroeien met planten die goed passen bij de grond van de kale plek.

7) Goed beloopbaar gras

Op plekken waar u veel wilt lopen, waar kinderen spelen of waar u feestjes geeft is het handig als de grasmat goed beloopbaar blijft. U kunt er dan ook voor kiezen om bijvoorbeeld midden op uw gazon een soort pleintje te maaien. Op dit lapje houdt u het gras kort en onderhoudt u het gras op de klassieke manier door vaak te maaien en licht te bemesten met verhakseld maaisel of organische mest. De stroken gras om dit “pleintje” heen onderhoudt u op de nieuwe bloemrijke manier. Of maai een mooi slingerpad door uw bloemrijke grasveld. Meer tips over verschillende manieren van maaien vindt u op de website van Cruydthoeck.

Accepteer de cookies om dit element te weergeven.

Bron: Velt, Milieu Centraal, Cruydthoeck

Geef een reactie