Registeren Inloggen

Is het echt nodig om voor elke was een ander wasmiddel te gebruiken?

Bont, wit, fijne was: elk type wasgoed heeft een eigen wasmiddel. Is het echt nodig om voor elke type was een ander wasmiddel te gebruiken, of kunt u ook prima zwarte was met wasmiddel voor witte was wassen en vice versa?

Handig

U mag natuurlijk wassen met welke wasmiddel u maar wilt, maar een rondgang op het internet wijst uit dat het toch echt wel verstandig is om verschillende soorten wasmiddel te gebruiken. de Consumentenbond schrijft op de eigen site bijvoorbeeld over de samenstelling van wasmiddel voor witte was. Daar zitten stoffen in om witte was optisch nog witter te laten lijken en ook bleekmiddelen. Die bleekmiddelen zitten zowel in de poedervorm als in de vloeibare variant. U kunt er wel zwarte of gekleurde was mee wassen, maar de kleuren vervangen dan wel sneller.

Fijne was

In het geval van delicate stoffen als zijde en wol kan wit wasmiddel het materiaal aantasten. Voor dit soort stoffen kunt u daarom het beste een wasmiddel speciaal voor delicate stoffen, wol of zijde gebruiken. Dit luistert vrij nauw, weet De Consumentenbond. “Een fijnwasmiddel is milder voor de was dan een wit- of bontwasmiddel. Er zit bijvoorbeeld geen bleekmiddel in. Niet alle fijnwasmiddelen zijn geschikt voor wol en zijde. Kijk daarvoor op de verpakking.”

Wolwasmiddelen zijn volgens de bond pH-neutraal en bevatten geen enzymen die de vezels van de stof kunnen aantasten. daarom is wolwasmiddel ook een goede keuze voor zijde. Bijkomend voordeel is dat dit type wasmiddel meer schuim produceert, waardoor er minder wrijving is tussen de stukken in de wasmachine.

Zwart en gekleurd

Ook voor gekleurde was kunt u het best een middel gebruiken dat hier speciaal voor bedoeld is. Hier zitten kleurbeschermers in, waardoor de kleuren langer mooi blijven. Voor zwarte was bestaan natuurlijk ook heel wat aparte wasmiddelen, maar het is discutabel of die de donkere was ook daadwerkelijk langer mooi houden. In principe kunt u zwarte was dus gewoon schoon krijgen met hetzelfde middel dat u gebruikt voor de bonte was. In wasmiddel voor gekleurde was zitten immers geen bleekmiddelen, dus als het goed is tast het de kleur niet aan.

Bron: MAX Vandaag

Geef een reactie

Reacties (2)

    Vroeger werd ook alles gewassen met een wasmiddel,als dat er überhaupt al was toen,ik was nu alles met neutral ivm allergie voor parfums, en dat gaat goed hoor alles is gewoon schoon,er worden steeds meer parfums aan wasmiddelen toegevoegd, want moet lekker ruiken, nou daar wordt het niet schoon van,mijn was is gewoon schoon en fris en daar hoef ik geen verschillende soorten van in huis te hebben,

    Aandoenlijk al die adviezen waar je niks aan hebt. Ik werk al 20 jaar met een wasmiddel voor alles. Kost zo’n 4 euro voor 5 liter en gaat zeker anderhalf jaar mee. Ik heb nog nooit was op kleur hoeven scheiden, noch aparte middelen gebruikt (behalve een scheutje wasverzachter). En na elke wasbeurt komt mijn was fris en fruitig uit de machine 🙂