Registeren Inloggen

Motie van BBB wil legalisering van al bestaande permanente bewoning van recreatiewoningen versnellen

Er is al langer discussie over het omvormen van vakantieparken tot woonwijken. Het is een oplossing voor de grote woningnood. De regering wil permanente bewoning onder voorwaarden gedogen. De BBB heeft een motie in de Tweede Kamer ingediend, die mensen moet helpen die er nu al wonen.

Motie over permanente bewoning van recreatiewoningen

Nog geen 3 weken na de uitzending van Meldpunt over permanente bewoning van recreatiewoningen, komt dit thema op 24 oktober 2024 andermaal ter sprake in de Tweede Kamer. Dat gebeurt als minister van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening Mona Keijzer haar begroting bespreekt en vragen van Kamerleden beantwoordt. Haar partijgenote, het Kamerlid Marieke Wijen dient een motie in die gaat over mensen, die nu al wonen in die vakantieparken, maar vaak te maken krijgen met gemeenten die ertegen optreden.

Intussen is het regeringsstandpunt gedogen. Dus dat wringt, wat ook te zien is in genoemde uitzending. Bewoner Jaap Jongeneel (84) zegt als hij met handhaving krijgt te maken: “Ik betaal die dwangsom gewoon niet. Dan moet ik de bak in. Nou, dan ben ik gelijk onder de pannen.”

Wat is de stand van zaken?

Om de situatie rond recreatiewoningen goed te kunnen begrijpen, eerst even de stand van zaken over dit onderwerp. Het ombouwen van vakantieparken naar woonwijken is een mogelijke oplossing voor het woningtekort in Nederland. Van de vorige minister voor Volkshuisvesting, Hugo de Jonge, komt nog een plan om vakantieparken zonder recreatief perspectief om te vormen tot legale woningen. Dat dossier is inmiddels door zijn opvolger Mona Keijzer opgepakt. Uit een inventarisatie blijkt dat minstens 60 parken geschikt zijn voor transformatie naar permanente woningen. Gemeenten kunnen hierbij ondersteuning krijgen van het rijk, inclusief mogelijke nieuwe hulpmiddelen zoals een opkoopfonds.

Het plan heeft diverse doelen: het woningaanbod te vergroten, kwetsbare bewoners op vakantieparken betere zorg en zekerheid te bieden en criminaliteit op deze parken te bestrijden. Naast transformatie wordt ook geïnvesteerd in parken die een recreatieve toekomst hebben. Daarbij worden economische en sociale belangen gecombineerd. Er is namelijk een hele economische omgeving rond vakantieparken opgetuigd, zoals horecagelegenheden en winkels. De werkgelegenheid van deze op toerisme afgestemde zaken mag niet onder de plannen gaan lijden.

Wettelijk kader voor mensen die permanent in recreatiewoningen wonen

De motie van Marieke Wijen-Nass (BBB) vraagt om een wettelijk kader voor mensen die permanent in recreatiewoningen wonen. Recreatiewoningen zijn oorspronkelijk bedoeld voor tijdelijk verblijf. Maar veel mensen wonen er permanent, constateert zij. Er is namelijk een tekort aan betaalbare woningen. Gemeenten handhaven nog steeds vaak op wonen in vakantiehuisjes. Ze delen boetes uit en kunnen zelfs overgaan tot uithuiszetting. Dit veroorzaakt veel onzekerheid en stress onder bewoners, die daarnaast moeilijk een nieuwe woning vinden. Zo bestaat er de kans op dakloosheid.

De motie verzoekt de regering daarom om:

  1. Spoedig een juridisch kader te maken dat de permanente bewoning van recreatiewoningen mogelijk maakt. Dit moet het legaliseren van bestaande bewoners makkelijker maken.
  2. Gemeenten tijdelijk te vragen de handhaving te stoppen, zodat zij in de tussentijd geen boetes of uithuiszettingen doorvoeren.

Mede-indieners van de motie zijn de Tweede Kamerleden Merlien Welzijn (NSC) en Peter de Groot (VVD). Of de zaak van permanente bewoning van vakantiewoningen nu in een stroomversnelling terechtkomt, zal de tijd moeten uitwijzen. Maar het heeft de aandacht van de Kamer.

(Bron: Rijksoverheid, Tweede Kamer, NOS, archief. Foto MAX)

Permanent in een vakantiehuis wonen: mag dat?

 

Geef een reactie

Reacties (3)

    Ik hoop dat het ook geldt voor mensen die in het bezit zijn van een vakantiewoning die op dit moment niet permanent bewoond wordt. Anders lost het nog helemaal niets op.

    Wat zou het een zegening zijn als de gemeente Urk zich eens op de hoogte stelde van wat er landelijk speelt.

    Wij zijn al 9 jaar bezig met onze Gemeente. Het zou een hoop stress wegnemen bij mensen die al op leeftijd zijn. Het is idioot dat 9 gezinnen er een huis erbij moeten huren die er niet zijn.