Registeren Inloggen

Pilot: woningdelen of opsplitsen als oplossing voor woningnood senioren

Waar bijbouwen niet gaat of te duur is, is woning delen of opsplitsen een mogelijkheid. De Rotterdamse woningcorporatie SOR, die vooral aan ouderen verhuurt, is een pilot gestart. Uit een enquête blijkt dat 1 op de 5 huurders wel de eigen woning wil delen met een bekende of familielid. Eén op de zes wil kleiner gaan wonen in een opgesplitste grote woning.

Het ei van Columbus

Woningdelen of opsplitsen is het ei van Columbus voor SOR. In Rotterdam zijn veel te weinig sociale huurwoningen voor ouderen. SOR heeft 8.000 woningen in zijn portefeuille. Maar ze willen er graag 2.000 bij hebben. Doch voor bouwen is nauwelijks grond beschikbaar. Toen moesten ze iets anders bedenken. Daarom is een enquête is uitgezet onder 3.500 huurders. Daarvan reageerden er 1.029.

“Studentenwoning”

“Woningdelen betekent samen in 1 woning met vriend, vriendin, neef of nicht,” legt SOR woordvoerster Rina Groot uit. “Als bewoner deel je dan niet alleen de woning, de keuken, de badkamer en de woonkamer. Maar je deelt ook de kosten. In één klap kun je zo allerlei maatschappelijke problemen oplossen. Woningnood, armoede, eenzaamheid et cetera. En ja, het is nog gezellig ook.” De vergelijking met een studentenwoning is al meer dan eens gemaakt.

Ook nadelen

Wel moet er nog met de lokale overheid gesproken worden over de nadelen die aan woningdelen kleven. Want sommige van de deelnemers aan de enquête zijn bang voor het inleveren van AOW en toeslagen. Maar het pluspunt is dat alle betrokkenen denken in oplossingen.

Veel interesse

Bij SOR kunnen huurders boven de 50 jaar terecht. De gemiddelde leeftijd is 77 jaar. Vooral de groep alleenstaanden onder de 65 jaar heeft veel interesse (34 procent) voor woningdelen.

Naast woningdelen is opsplitsen van de eigen woning een andere optie. “Dat gaat dan om iets grotere woningen. Van 1 woning van 100 vierkante meter maak je er 2 van 50. Het behoud van privacy speelt bij deze keuze een grote rol.” zegt Groot. “Daar zit dus wel een bouwprojectje aan vast. Muren gaan er uit. En nieuwe muren komen erin. Ieder heeft dus zijn eigen voordeur.” Het grote voordeel is dat de oorspronkelijke bewoner er kan blijven wonen tegen lagere woonlasten.

Landelijke mogelijkheden

Ouderen corporatie SOR ziet niet alleen mogelijkheden voor Rotterdam. Want Nederland komt ruim 30.000 passende sociale huurwoningen voor ouderen te kort. Zo kan de druk op de ketel er snel af.

Foto: SOR

Pak het tekort aan seniorenwoningen aan

Geef een reactie