Registeren Inloggen

Vrijdag op tv: Van het gas af, of toch nog even niet?

Wie een CV-ketel op gas heeft die aan vervanging toe is, staat voor de vraag: kies ik nog een keertje voor gas of schakel ik nu over op een alternatief? Zoals een warmtepomp of infrarood. Een schoner milieu willen we allemaal, maar moet u daarvoor tienduizenden euro’s investeren?

Opgedrongen of lekker besparen

Harm Bosch (75) woont in een tweeondereenkapwoning uit de jaren dertig, die volgens hem moeilijk te isoleren is. Zijn woning is ook niet geschikt voor zonnepanelen. Met zijn gasketel van acht jaar oud blijft hij zitten waar hij zit. “Dat we van het gas af moeten wordt ons opgedrongen, vooral uit de linkse hoek”, zegt Bosch. Rik en Milda Mooi zijn vijftigers en wonen een paar kilometer verderop, ook in een jaren dertig huis. Zij zijn juist voorlopers in verduurzaming. Hun dak is bedekt met zonnepanelen en de warmte in huis komt van een luchtwarmtepomp. Dat maakt hun huis energieneutraal. Na vijftien jaar zijn hun investeringen terugverdiend en besparen zij maandelijks 200 euro.

Kan het in elk huis?

Ook op het forum van Meldpunt zijn de meningen verdeeld. Velen wachten met van het gas af gaan tot er meer duidelijkheid is over alternatieven. Anderen zijn ontzettend blij met hun aansluiting op de stadsverwarming of met elektrisch koken. In de televisie-uitzending van Meldpunt van vrijdag 31 januari bespreken we of van het gas af gaan op dit moment een reële optie is. Kan dit in ieder huis? Is dit een grote verbouwing waard? Hans André de la Porte van de Vereniging Eigen Huis en Wigger Verschoor leggen hier meer over uit. Verschoor is van ThuisBaas, die vanuit de stichting Urgenda huizen energieneutraal willen maken.

Niet in het buitenland kunnen rijden

En MAX Ombudsman Jeanine Janssen duikt in een CBR-probleem. Bestuurders die dankzij een coulanceregeling van het CBR een jaar langer mogen rijden met hun verlopen rijbewijs hebben een probleem. Zij mogen hiermee niet in het buitenland rijden. In de grensstreken is dat een fikse beperking, maar ook voor mensen die een buitenlandvakantie hebben geboekt. Commentaar komt van Manon Vanderkaa van ouderenbond KBO-PCOB.

Geef een reactie

Reactie

  Voor mij is het geen keuze meer .
  al 30 jaar geleden is dit huis zonder gas gebouwd .
  Zo goed geïsoleerd dat in die tijd alle CV ketels te groot waren.
  Dus alle kamers voorzien van elektrische radiatoren.
  Nu ook meer dan nodig is 17 zonnepanelen op het dak.
  En de houtkachel verruild voor een pallet kachel.
  Die ik alleen gebruik als gezellige warmte.
  Ook een warmte pomp op de buitenlucht geplaatst
  kom eens kijken het is gewoon lekker warm en geen overdreven rekening voor elektra.
  Uiteraard ook elektrisch koken.