Registeren Inloggen

UWV: meer tijd om goedkoper huis te vinden na beslag op inkomen

Mensen die hun inkomen moeten afdragen aan een schuldeiser, moeten langer de tijd krijgen een goedkoper huis te vinden als hun woonlasten te hoog zijn. Nu krijgen deze mensen 6 tot 12 maanden een hogere ‘beslagvrije voet’. Dat is het deel van hun inkomen dat ze niet aan een schuldeiser hoeven af te dragen, maar gebruiken om van rond te komen. Maar deze regel “strookt niet met de situatie op de woningmarkt”, zegt uitkeringsinsantie UWV.

Hoger bedrag zelf houden

Het UWV wil zelfs dat de deadline om een goedkoper huis te zoeken helemaal verdwijnt. Alleen bij mensen met problematische schulden wordt beslag gelegd op het inkomen. Dit gebeurt nadat een schuldeiser de schuld heeft overgedragen aan een deurwaarder en het de deurwaarder niet lukt een betalingsregeling te treffen. Als beslag wordt gelegd, gaat een deel van het inkomen (bijvoorbeeld het salaris) eerst naar de deurwaarder. Maar niet het volledige inkomen: mensen houden recht op een bepaald bedrag. Dat wordt berekend op basis van persoonlijke gegevens zoals inkomen, zorgkosten en toeslagen.

Termijn om goedkoper huis te zoeken

Als de woonlasten te hoog zijn, houden mensen normaal gesproken zes maanden lang recht op een hoger bedrag. In die tijd moet de schuldenaar op zoek naar een goedkopere woning, zodat hij of zij maandelijks een groter deel van de schuld kan aflossen. In sommige omstandigheden wordt de termijn verlengd tot een jaar.

Goedkoper huis onrealistisch

“Maar deze termijn en mogelijk ook (veel) langere termijnen zijn met de huidige woningmarkt niet (meer) reĆ«el.” Dit meldt het UWV in een rapport over de uitvoering van sociale regelingen. “De wachttijden voor sociale huurwoningen zijn (zeer) lang en goedkope koopwoningen zijn niet tot nauwelijks beschikbaar.” Over een versoepeling van deze regels wordt nu “op constructieve wijze” overlegd, zegt de uitkeringsinstantie.

Geef een reactie

Reactie

    dit slaat nergens op. als de UWV dit echt voor elkaar krijg dan wordt dit alleen voor die mensen die aan de afgrond zitten.
    echte woningen die naar inkomen huur betalen zijn er niet.
    de instanties die willen dit niet. als men NU gewoon huur laten betalen naar inkomen, dan hoef men geen huursubsidie uit te keren.
    mensen wordt is eens wakker.