Registeren Inloggen

Voorlopig krijgt uw huis toch geen funderingslabel

Het funderingslabel, waarbij huiseigenaren online kunnen controleren of hun fundering eventueel schade heeft, wordt uitgesteld. De informatie die bepaalde welk label een huis kreeg, bleek in veel gevallen niet te kloppen. Huiseigenaren waren boos omdat een huis met slecht funderingslabel moeilijk te verkopen is. Niemand zit te wachten op tienduizenden euro’s herstelkosten, waar men volgens het label rekening mee met houden.

Hout in plaats van beton

Het label zou verplicht worden vanaf juli 2021 maar dit wordt nu uitgesteld. Vereniging Eigen Huis stelt dat alleen funderingsspecialisten kunnen vertellen wat de daadwerkelijke stand van zaken is van de fundering van een huis. Zo kwam het voor dat een huis werd gelabeld alsof er houten funderingspalen waren gebruikt terwijl er in werkelijkheid betonnen palen onder het huis stonden. Deze misinformatie kan grote gevolgen hebben voor verkopers en kopers van zo’n woning. Het drukt de verkoopprijs en schrikt kopers af.

Funderingsonderzoek blijft nodig

De verwachting is dat er halverwege 2021 een verbeterde versie komt van het funderingslabel. Maar het blijft een papieren label. Als u echt wilt weten wat de status is van uw fundering, ontkomt u niet aan een vaak duur funderingsonderzoek.

Uw huis krijgt een funderingslabel en dat heeft invloed op de prijs

Geef een reactie