Registeren Inloggen

Vrijdag op tv: De strijd om een zuiniger energielabel

Wie een zuiniger energielabel heeft, kan zijn huis gemakkelijker verkopen en betaalt bovendien lagere energiekosten. Maar een zuinig energielabel krijgen blijkt lastiger dan gedacht. Wat kunt u hieraan doen?

Zuinige energielabels gunstig voor koopwoningen

Uit cijfers van het Kadaster blijkt dat huizen met een zuinig energielabel niet alleen beter worden verkocht, ook het prijsverschil tussen een woningen met een hoog en een laag energielabel loopt verder op. En die trend zet volgend jaar door, want wie vanaf 1 januari 2024 een huis met het zuinigste label (label A++++) wil kopen kan 50.000 euro meer hypotheek krijgen.

Moeilijk om een zuinig energielabel te krijgen

Elly Hes (80) woont in een compleet geïsoleerd vrijstaande bungalow. Ze heeft spouwisolatie in de muren, bodemafsluiters en isolatiekussen in de kruipruimte, HR++dubbelglas door het hele huis, 8 zonnepanelen op het dak en een zuinige CV-ketel. Toch kreeg haar woning het energielabel B. Dat lijkt zuinig, maar dat is inmiddels het op 5 na zuinigste energielabel. Er zijn namelijk 5 verschillende energielabels A. Ze zou graag opnieuw haar woning laten inspecteren op energiezuinigheid, maar vindt geen bedrijf dat bij haar langskomt.

Makelaar Dagmar Daae neemt ons mee tijdens een huisbezichtiging. ‘Kopers zeggen nog net gedag en beginnen dan direct over het energielabel’, vertelt Daae. Elles de Bruin praat in de studio door over energielabels van koopwoningen met Hans André de la Porte van de Vereniging Eigen Huis en Suzanne Hoogers van Milieu Centraal.

Dagje uit blijkt verkoopreisje

En verder: Ursula Muestege (88) boekt bij 60 Plus Reizen voor 45 euro een dagje weg naar Elburg. Bij aankomst in een hotel voor een lunch wint mevrouw een reischeque ter waarde van 400 euro. Ze zet haar handtekening onder een cruisereis, maar na contact met haar kinderen annuleert ze de vakantie ter plaatse. Een paar weken later valt er een brief op de mat: ze blijkt toch aan de reis vast te zitten. Wil ze ervan af dan moet ze alsnog 40 procent van de reissom betalen: 623 euro. Ging deze boeking wel volgens de regels? MAX Ombudsman Jeanine Janssen onderzoekt de klacht en licht de uitkomst toe in Meldpunt.

De uitzending van Meldpunt is te zien op vrijdag 8 december om 19:50 uur bij MAX op NPO 2. Of bekijk de uitzending later hier terug.

Foto: MAX

Geef een reactie