Registeren Inloggen

WOZ-waarde stijgt in 2023 gemiddeld 17 procent, terwijl huizenprijzen dalen

Onbegrijpelijk voor velen wellicht, maar toch echt waar: terwijl de verkoopprijs van woningen momenteel daalt, stijgt de WOZ-waarde in 2023 met gemiddeld 17 procent. Hoe dat komt, kunt u in dit artikel lezen.

Landelijk gemiddelde

De komende tijd verneemt u van uw eigen gemeente weer hoeveel de WOZ-waarde van uw woning bedraagt. WOZ staat voor Wet waardering onroerende zaken. Op basis van de WOZ-waarde bepalen gemeenten de lokale belastingen zoals onroerendezaakbelasting (ozb). De stijging van de WOZ-waarde liegt er niet om. Die komt namelijk dit jaar uit op een landelijk gemiddelde van 17 procent.

Dalende verkoopprijs versus stijgende WOZ-waarde

Maar hoe valt dit te rijmen met de berichtgeving over de woningmarkt waarin de gemiddelde verkoopprijs van woningen al een tijdje aan het dalen is? De fase van oververhitting van de markt ligt achter ons. De huidige marktprijzen en de WOZ-waarde verschillen zo, omdat de peildatum voor de WOZ-waarde altijd ligt op 1 januari van het voorafgaande jaar. Dat komt neer op de marktontwikkeling in de periode tussen 1 januari 2021 en 1 januari 2022.

WOZ-waarde op basis van taxatie

Gemeenten bepalen de waarde van onroerende zaken door een taxatie. Een taxateur kijkt onder andere naar gegevens over de grond en het gebouw. Hij bezoekt 1 of een aantal vergelijkbare panden die rond de waardepeildatum zijn verkocht.

Verschillen per woning en per regio

Natuurlijk zijn er verschillen per woning. En ook zijn er regionale verschillen waarneembaar, want die 17 procent stijging is een landelijk gemiddelde. Factoren bij de waardebepaling van een woning zijn bijvoorbeeld de ligging, het type woning en de mate van het onderhoud. Momenteel leggen gemeenten de laatste hand aan de waardebepaling. Als u een overzicht wilt zien van de actuele waardeontwikkelingen per gemeente, dan kunt u terecht op de website van de Waarderingskamer, waar ook een animatiefilmpje te zien is met daarin de uitleg hoe de stijging tot stand komt.

Waarderingskamer

De Waarderingskamer houdt toezicht op de uitvoering van de Wet WOZ door gemeenten. Daarnaast adviseert de Waarderingskamer de staatssecretaris Fiscaliteit en Belastingdienst, regelgeving en beleid over de WOZ. Wie wil weten wat de WOZ-waarde is van zijn woning kan dit opzoeken op de site van het WOZ-waardeloket. Bij uw gemeente kunt u ook bezwaar maken tegen de hoogte van de WOZ-waarde. Als u nog meer wilt weten, dan is er een lijst met veelgestelde vragen.

Eigenaren en huurders

Niet alleen voor eigenaren van woningen is de WOZ-waarde interessant, maar ook voor huurders. Want verhuurders bepalen de maximale huur mede op basis van het woningwaarderingsstelsel.

Moet ik bezwaar maken tegen mijn WOZ-waarde? En hoe pak ik dat aan?

(Foto: ANP)

Geef een reactie

Reacties (2)

  Ls

  Ik blijf het erg vreemd vinden dat we als woningbezitters zo n punt maken van dat minimale bedragje van ongeveer € 350,00 per jaar wat we als( stukje van het totale bedrag onroerend-goedbelasting gemeentelijke belastingen ) moeten betalen . Huurders moeten toch ook gewoon riool Etc belasting betalen . Het gemiddelde € 200.000,00 van de afgelopen 10 jaar die we belastingvrij hebben mogen sparen middels waardestijging telt die dan niet mee ? Huurders hebben deze belastingvrije opbouw niet !

  @Peter van,

  Realiseert u zich überhaupt dat de stijging van de woningwaarde zomaar kan verdampen zoals tijdens de kredietcrisis die ca.2010 losbarstte?
  Weet u het nog: huizen onder water, de oproep om versneld af te lossen, de oproep om geen tophypotheek te nemen of te verstrekken etc.

  U stelt dat de woningbezitter €200.000 bij elkaar heeft geharkt zonder 1 cent belasting te betalen. U mist duidelijk inzicht en wekt de indruk de zon niet in het water te kunnen zien schijnen.

  Ik licht even de realiteit toe;
  Pas op het moment dat de woning wordt verkocht en geen nieuwe woning wordt teruggekocht dan komt evt. het geld vrij.
  Al die jaren draait de woningeigenaar op voor onderhoud, verduurzaming, opstalverzekering, WOZ-gerelateerde belastingen etc.
  De woningeigenaar maakt keuzes om dit alles te kunnen betalen incl. de hypotheek (= rente én aflossing).
  Als brave burger met een eigen woning spreek ik uit ervaring: been there, done that.

  En als de woningeigenaar de hypotheek heeft afgelost klopt weldra, door de afschaffing van de Wet Hillen, de Belastingdienst op de deur.
  Daar profiteren natuurlijk andere mensen van, die behoorlijk zeveren over de woningeigenaar (en autobezitter, mensen met spaargeld etc.).
  En bedenk: bij dalende huizenprijzen, zoals nu, verdampt deze als sneeuw voor de zon.

  En ja, dan is ook voor de woningbezitter € 350 een hele berg geld, die u hem/haar misgunt.

  Tel uw zegeningen, afgunst maakt lelijk (van binnen en van buiten).