Registeren Inloggen

Nieuwe functie op Marktplaats ‘Direct Kopen’: hoe werkt het precies?

Het misschien wel bekendste tweedehands verkoopplatform, Marktplaats, kondigt de nieuwe functie ‘Direct Kopen’ aan. Hierdoor hoeft u voortaan niet per se meer te onderhandelen of een akkoord te sluiten met de verkoper om een artikel te kopen. Maar hoe werkt dit precies? En waar moet u op letten?

Onderhandelen op Marktplaats

Op Marktplaats vindt u allerlei, veelal tweedehands, producten. Het aanbod is erg divers, zo kunt u op het platform terecht voor kleding, meubels en elektronische apparaten, maar ook voor auto’s. Waar de 1 een vaste prijs hanteert, is de andere verkoper niet vies van het spel der onderhandeling. En dat levert nog weleens hilarische of juist frustrerende gesprekken op, maar dat kan binnenkort verleden tijd zijn.

Nieuwe functie op Marktplaats ‘Direct Kopen’

Marktplaats introduceert namelijk een nieuwe functie: ‘Direct Kopen’. Hierdoor wordt onderhandelen overbodig en kunnen geïnteresseerden een artikel direct kopen, zonder van tevoren contact te hebben met de verkoper. Op andere tweedehands platformen, zoals Vinted, bestaat deze functie echter al.

Hoe werkt het voor verkopers?

Maar hoe werkt ‘Direct Kopen’ dan precies op Marktplaats voor verkopers? Tijdens het plaatsen van een advertentie wordt het mogelijk om ‘Direct Kopen’ aan te zetten, mits de verkoper aan de volgende voorwaarden voldoet:

  • Verkopers moeten op Marktplaats hebben aangegeven dat ze handelen als particulier.
  • De verkoper moet aangemeld zijn voor Betaalverzoeken met iDEAL via Marktplaats.
  • Er moet een vraagprijs worden meegegeven, zodat kopers het product direct kunnen kopen.
  • Het product moet geschikt zijn om te verzenden.

Waar moeten kopers op letten?

Als een verkoper de functie heeft aangezet, kunt u als koper het product meteen kopen voor de vraagprijs. Het product wordt vervolgens voor u gereserveerd terwijl u de betaling afrondt. Let wel, als u een product koopt via deze weg, zit hier verplicht Kopersbescherming en Verzenden via Marktplaats bij. De kosten hiervoor zijn voor u als koper. Kopersbescherming kost altijd 5 procent van het aankoopbedrag. Dankzij deze dienst wordt uw betaalde geld op een tussenrekening geplaatst, totdat u het product heeft ontvangen en goedgekeurd. Door de functie bent u beter beschermd tegen oplichting en teleurstelling. Wilt u weten hoe u dit kunt voorkomen? In dit artikel vertellen we u meer.

Ook belangrijk om te weten: als u een product via ‘Direct Kopen’ wilt aanschaffen, vindt de betaling altijd plaats met betaalverzoeken via Marktplaats. Betalingen buiten het platform om, zijn dan dus niet mogelijk.

Vanaf wanneer is ‘Direct Kopen’ beschikbaar op Marktplaats?

De functie is sinds 29 april 2024 al toegankelijk voor een deel van de gebruikers. Na de testfase, 2 weken later, zullen alle particuliere gebruikers de functie kunnen aanzetten.

Toch liever onderhandelen?

Wilt u toch liever onderhandelen over de prijs? Geen zorgen. Dat blijft namelijk ook gewoon mogelijk op Marktplaats. Verkopers kunnen namelijk zowel ‘Direct Kopen’ activeren bij een advertentie, als de functie ‘Bieden’.

(Bron: Marktplaats, Volkskrant, MAX Vandaag, Archief. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie