Registeren Inloggen

Spam en phishing in uw digitale agenda: dit is de oorzaak en zo komt u er vanaf

Dat er veel spam en phishing in uw mailbox belandt, daar kijkt u waarschijnlijk niet meer van op. Maar deze vervelende berichten en linkjes kunnen ook in uw digitale agenda terecht komen. Hoe kan dat? En hoe komt u hier vanaf?

Spam en phishing

Reclame en misleidende mails belanden regelmatig in uw mailbox. Zo kunt u bijvoorbeeld zogenaamd een mail krijgen van supermarktketen Jumbo dat u iets heeft gewonnen, terwijl hier in werkelijkheid oplichters achter zitten. Als u geluk heeft filtert uw mailaccount dit soort spam en phishing automatisch uit de rest van uw mailverkeer. Zo niet, dan kunt u hier lezen hoe u van die vervelende mailtjes af kunt komen. Maar de links en berichten kunnen ook in uw digitale agenda verschijnen. Hoe zit dat?

Hoe komt spam in uw agenda terecht?

Dat er spam of phishing in uw digitale agenda terechtkomt kan 2 redenen hebben. De eerst mogelijke oorzaak van de vervelende meldingen is dat u per ongeluk zelf iets heeft aangeklikt in een mail. Hierdoor kunt u eenmalig iets in uw agenda zien staan, of steeds terugkerende spam of phishing ontvangen.

Uitnodiging

De 2e mogelijke oorzaak is dat de verzender dit expres verstuurt naar uw agenda. Dat kan door van het mailbericht een uitnodiging te maken. Deze verschijnt automatisch in uw agenda wanneer uw e-mail hiermee is gekoppeld.

Hoe kom ik van spam en phishing in mijn digitale agenda af?

Ziet u zo’n spamafspraak in uw agenda en wilt u deze verwijderen? Klik dan op de spamafspraak en vervolgens op de 3 puntjes boven elkaar. Daarna ziet u de mogelijkheid ‘melden als spam’. Zodra u hier op klikt verdwijnt het bericht. Om ervoor te zorgen dat u in de toekomst dit soort uitnodigingen met spam en phishing niet meer ontvangt, kunt u het volgende doen:

Google

In instellingen kunt u bij ‘Afspraakinstellingen’ de knop ‘Uitnodigingen automatisch toevoegen’ uitzetten. Dit zorgt ervoor dat de uitnodigingen pas in uw agenda terechtkomen wanneer u ze in uw mail heeft geaccepteerd. Wilt u spam die u al heeft ontvangen verwijderen? Ga wederom naar ‘Afspraakinstellingen’ en klik de optie ‘Geweigerde afspraken weergeven’ uit.

Apple

In de instellingen van Safari (de internetbrowser van Apple) kunt u ‘Blokkeer pop-ups’ en ‘Meld frauduleuze websites’ aanzetten. Zo wordt het een stuk lastiger om onbetrouwbaar materiaal te ontvangen of per ongeluk te downloaden. Wilt u bestaande spam verwijderen? Dat lukt volgens Apple Support als volgt:

iOS 14.6 of nieuwer: 

 • Open de Agenda-app.
 • Tik op de ongewenste activiteit.
 • Selecteer ‘Zeg abonnement op deze agenda op’ onderaan het scherm.
 • Klik op ‘Meld me af’ om te bevestigen.

Oudere versies van iOS:

 • Open de app Agenda.
 • Tik onderaan het scherm op ‘Agenda’s’.
 • Zoek een bericht dat u niet herkent. Tik op de knop ‘Meer info’ en tik op ‘Verwijder agenda’.

Als het probleem hiermee niet is opgelost, verwijdert u de terugkerende spam en phishing als volgt:

 • Open de Instellingen-app.
 • Tik op ‘Agenda’ en dan op ‘Accounts’. Gebruikt u iOS 13? Tik dan in plaats daarvan op ‘Wachtwoorden en accounts’ en vervolgens op ‘Accounts’.
 • Klik op ‘Agenda’s met abonnement’.
 • Zoek het bericht dat u niet herkent, tik hierop en kies vervolgens ‘Verwijder account’.

Komt u er alleen niet uit? Vraag dan iemand die u vertrouwt om met u mee te kijken.

(Bron: Archief, Apple Support, Google, Opgelicht?! Foto: Shutterstock)

Geef een reactie