Registeren Inloggen

ABP gaat schade van ruim 8.000 gedupeerde pensioendeelnemers vergoeden

Pensioenfonds ABP gaat de schade van ruim 8.000 pensioendeelnemers vergoeden. Het gaat hierbij om deelnemers die vanaf 2007 of later arbeidsongeschikt zijn geraakt.

Nabetaling ABP was zeer welkom

Vanaf dat moment hadden zij zonder het te weten recht op een zogenaamd arbeidsongeschiktheidspensioen (AOP); dat is een aanvulling van ABP op hun UWV-uitkering. ABP informeerde hen hierover pas in 2019, en keerde het achterstallige pensioen in 1 keer uit. Het totaal van de nabetalingen bedroeg 100 miljoen euro, aan ruim 8.000 arbeidsongeschikte deelnemers. Deze nabetalingen waren zeer welkom. Jarenlang konden velen van deze groep door hun arbeidsongeschiktheid maar nauwelijks rondkomen. Een deel zat zelfs onder het bestaansminimum en kreeg een extra uitkering van het UWV. Velen waren afhankelijk van huur- en zorgtoeslag, en diegenen met jonge kinderen van een kindgebonden budget.

Financiële meevaller zorgt voor financiële problemen

Maar wat aanvankelijk een financiële meevaller leek, zorgde al snel voor nieuwe financiële problemen. De nabetaling ineens zorgde namelijk voor een fors hoger inkomen. Het gevolg: torenhoge belastingaanslagen en door de Belastingdienst teruggevorderde toeslagen. Sommigen moesten hun extra aanvulling van het UWV terugbetalen. Onderaan de streep bleef er daardoor vaak weinig over van de nabetaling. Wat er wel overbleef, waren nieuwe schulden bij de Belastingdienst en het UWV, stress en onzekerheid.

ABP aansprakelijk

Een aantal gedupeerden meldde zich bij MAX Ombudsman Rogier de Haan. Hij houdt ABP aansprakelijk voor de ontstane situatie. ABP was namelijk verplicht om de deelnemers voldoende duidelijk te informeren over hun recht op arbeidsongeschiktheidspensioen. Door dit pas jaren later te doen, heeft ABP deze wettelijke informatieplicht geschonden.

ABP gaat schade en wettelijke rente vergoeden

Vorige maand diende De Haan een schadeclaim in bij ABP. Het pensioenfonds heeft nu alsnog de toezegging gedaan de schade én de wettelijke rente van de groep gedupeerden te vergoeden. ABP blijft erbij dat het de betreffende deelnemers wel geïnformeerd heeft over het AOP en de voorwaarde dat de deelnemer dit pensioen zelf moet aanvragen. ‘Maar het aantal niet opgevraagde AOP’s doet nadrukkelijk de vraag opkomen of die informatie wel voldoende duidelijk was. Wij zijn daarom van oordeel dat de schade van deze groep aan ABP moet worden toegerekend.’

Met deze toezegging voorkomt ABP een gerechtelijke procedure die MAX Ombudsman Rogier de Haan namens deze deelnemers had aangekondigd. De Haan: “Ik ben ontzettend blij met deze belangrijke toezegging. Tegelijk is het de enige juiste beslissing. Op basis van eerdere vergelijkbare schaderegelingen die we met ABP hebben getroffen, verwacht ik dat de totale vergoedingen zullen oplopen tot rond de 20 miljoen euro. Maar belangrijker is dat iedereen die schade heeft, nu een vergoeding zal krijgen. Ik zie dat ook als een vorm van erkenning van wat hen is overkomen. In de uitwerking van de schaderegeling heb ik alle vertrouwen.”

Hoe gaat het nu verder?

De gedupeerden die onder deze groep vallen, hoeven zelf geen actie te ondernemen. Zij krijgen een schadevoorstel van ABP op de mat. Gezien de bewerkelijkheid van de berekeningen, gaat daar nog wel enige tijd overheen. De verwachting is dat de wettelijke rente in het derde kwartaal van dit jaar wordt uitgekeerd en de schadevoorstellen uiterlijk eind dit jaar (2023) zijn verstuurd.

Terecht toegekende schadevergoedingen worden door de fiscus overigens niet als belastbaar loon gezien. Deelnemers kunnen er dus vanuit gaan dat schadevergoedingen netto zijn.

Kijk hier de uitzending van 24 maart 2023 over dit thema terug.

(Foto: MAX)

Geef een reactie

Reacties (4)

  Val ik ook onder deze regeling? In 2020 heb ik een nabetaling gekregen van mijn wia en abp. Inmiddels zit ik al 3 jaar in de ellende doordat ik de inkomstenbelasting, huurtoeslag en zorgtoeslag volledig terug moet terug betalen.

  Weer blijkt dat al te groot vertrouwen in grote organisaties en hun administraties niet altijd terecht zijn. Chapeau voor Ombudsman Omroep Max.

  Van mijn eerste vrouw heb ik een ABP-pensioen van 0,01 euro mijn dochter heeft toen wel een wezenpensioen gehad mijn vrouw had toen een ambtelijk in komen van 80 duizend inkomen. Jarenlang heb ik niets gehoord van het ABP gehoord en nu opeens dat pensioen. Heb ik nu recht op meer? A.Voorsluijs Ds Prinsweg 7 8161CJ Epe Telefoon 0610739664 of 0578-627609

  Heel hartelijk dank van een zeer gedupeerd persoon voor uw tomeloze inzet en doortastend optreden! Ik heb de wettelijke rente zojuist ontvangen en ben blij verrast! Nu de schade nog…

  De communicatie van het ABP is verre van duidelijk en niet transparant.

  Hulde voor uw inzet!