Registeren Inloggen

ASR koopt Nederlandse verzekeringsactiviteiten Aegon

Verzekeraar ASR koopt de Nederlandse verzekeringsactiviteiten van branchegenoot Aegon. Hierdoor ontstaat 1 van de grootste verzekeraars in Nederland. Het samengaan van de 2 zal naar verwachting “medewerkers in beide ondernemingen raken”.

Werknemers bij verzekeraar

“De integratie zal grotendeels binnen 3 jaar zijn afgerond. Het is de bedoeling om het verlies van arbeidsplaatsen zoveel mogelijk te beperken door natuurlijk verloop en door medewerkers te helpen een andere baan te vinden. Binnen of buiten de combinatie”, verklaren de bedrijven. Zoals het er nu voorstaat heeft de combinatie 6700 medewerkers, waarvan er ruim 3800 bij ASR werken.

Aandelenbelang

Voor de transactie ontvangt Aegon een aandelenbelang van bijna 30 procent in ASR. Daarbij komt nog een contant bedrag van 2,5 miljard euro. Het aandelenbelang heeft een waarde van 2,4 miljard euro op basis van de slotkoers van aandelen ASR woensdag. Daarmee heeft de transactie een waarde van in totaal 4,9 miljard euro. De deal wordt naar verwachting in de 2e helft van volgend jaar (2023) afgerond.

Aegon is van plan om het contante bedrag te gebruiken om 1,5 miljard euro terug te geven aan aandeelhouders en om de schuld met 700 miljoen euro terug te brengen. De verzekeraar wil zijn dividend volgend jaar verhogen, van 0,25 euro per aandeel tot ongeveer 0,30 euro.

‘Een leider’

Volgens de 2 bedrijven wordt de combinatie “een leider op Nederlandse pensioen-, levensverzekerings- en schadeverzekeringsmarkten”. Het samengaan heeft “duidelijke en overtuigende strategische en financiële beweegredenen, met substantiële synergieën en langetermijnvoordelen voor klanten, zakenpartners, medewerkers en aandeelhouders”.

De nieuwe samenstelling krijgt volgens de financiële dienstverleners een leidende positie op de Nederlandse pensioenmarkt. Het combinatiebedrijf wordt op het gebied van inkomensverzekeringen marktleider en de 3e speler op de markt voor schadeverzekeringen. Hierdoor wordt “een concurrerender productaanbod” mogelijk.

Mijlpaal

“De aankondiging van vandaag markeert een belangrijke mijlpaal in de geschiedenis van onze onderneming en voor onze langetermijnambitie om leidende posities op te bouwen in onze gekozen markten”, zegt Lard Friese, topman van Aegon, in een toelichting.

ASR is voornamelijk in Nederland actief met onder andere schade-, levens- en zorgverzekeringen. De Nederlandse vermogensbeheertak van Aegon gaat echter niet over naar ASR.

ASR leidende merknaam

Volgens de organisaties moet het a.s.r. merk de leidende merknaam worden van de combinatie. Het merk Aegon zal 3 jaar na afronding van de transactie wel in gebruik blijven voor de pensioen- en hypotheekmarkten. De merknamen van de overige onderdelen van Aegon, waaronder TKP, Knab, Robidus en Nedasco, veranderen niet.

(Bron: ANP, ASR, AEGON. Foto: ANP)

Geef een reactie

Reactie

    TKP=
    Met meer dan 1.000 specialisten verzorgen zij de administratie en communicatie voor 17 pensioenuitvoerders en zo’n 4 miljoen deelnemers.
    Sinds 1988, toen zij nog onderdeel waren van de PTT.