Registeren Inloggen

Belastingaangifte doen: waar moet u op letten?

Ieder jaar komt deze klus weer terug: belastingaangifte doen. Sommigen zijn verplicht om aangifte te doen, anderen kunnen dit vrijwillig doen. En dat kan zeker lonen. Maar waar moet u op letten bij het doen van uw belastingaangifte?

Belastingaangifte doen

Ieder jaar kunt u belastingaangifte doen. In 2024 kunt u vanaf 1 maart aangifte doen over belastingjaar 2023. U heeft tot 1 mei 2024 de tijd, wanneer u geen uitstel heeft aangevraagd, om de aangifte te versturen. Bent u te laat? Dan kunt u een boete riskeren. Maar waar moet u eigenlijk op letten bij het doen van uw belastingaangifte?

Informatie verzamelen voor aangifte

Als eerste moet u alle informatie die u nodig heeft verzamelen. Dit kunt u het beste al het gehele jaar door doen, zodat u niet op het laatste moment alles bij elkaar hoeft te zoeken. De Belastingdienst heeft immers een boel informatie van u nodig. Welke gegevens u allemaal bij de hand moet hebben voor uw belastingaangifte, zetten we op een rij.

Persoonlijke gegevens

Om te beginnen kunt u het beste uw (en eventueel uw partners) persoonlijke gegevens erbij pakken. Denk aan uw burgerservicenummer (BSN), dit 9-cijferige nummer staat op uw rijbewijs, paspoort en soms op uw zorgverzekeringspas. Daarnaast moet u ook uw rekeningnummer en DigiD bij de hand hebben. De aangifte van vorig jaar kan ook zeker geen kwaad, want deze kan u op weg helpen bij het invullen van uw huidige belastingaangifte. Zeker als uw situatie niet is veranderd.

Geld

De Belastingdienst kijkt uiteraard naar uw inkomsten en uitgaven. De aangifte heet immers ook aangifte inkomstenbelasting. Daarom moet u jaaropgaven van uw werkgever, uitkeringsinstantie en het financiële jaaroverzicht van de bank opsturen. En vergeet eventuele ontvangen alimentatie niet. Bovendien is het belangrijk dat u controleert of de vooraf ingevulde informatie van de Belastingdienst met betrekking tot uw loon en bankrekening klopt. Dit kunt u anders zelf verbeteren en aanvullen.

Reiskosten opgeven kan ook lonen. Deze kunt u alleen aftrekken wanneer u geen (volledige) reiskostenvergoeding van uw werkgever krijgt, een openbaarvervoer- of reisverklaring van uw werkgever heeft en als u met het openbaar vervoer reist over een afstand van minstens 10 kilometer.

Extra inkomsten

In 2023 mag u maximaal 8.520 euro belastingvrij bijverdienen, naast uw loon of AOW. Hieronder vallen inkomsten uit betaalde huishoudelijke klusjes, vrijwilligerswerk, het verhuren van uw woning (bijvoorbeeld via Airbnb) en verdiensten via Vinted of Marktplaats. Let hier goed op wanneer u aangifte doet, want als u boven dit bedrag zit en deze inkomsten niet opgeeft kunt u een boete krijgen.

Woning

Als u huiseigenaar bent, zijn er verschillende documenten en gegevens die u moet verzamelen om (eventueel) in te vullen. Waaronder:

 • Alle papieren van uw hypotheekverstrekker, inclusief de datum waarop de lening gestart is.
 • De WOZ-beschikking. Voor de aangifte over 2023, die u in 2024 doet, moet u de WOZ-waarde op (peildatum) 1 januari 2022 invullen. Die staat in de beschikking die u in 2023 van de gemeente kreeg. Soms staat de WOZ-waarde in de ‘gecombineerde aanslag’ en u kunt de WOZ-waarde ook opvragen bij www.wozwaardeloket.nl.
 • Het bedrag van de (eventueel) betaalde jaarlijkse erfpacht.
 • Alle facturen en bonnetjes van een verbouwing. Deze heeft u nodig als u rente op de verbouwingslening wilt aftrekken. Of om te bewijzen dat u een belastingvrije gift heeft gebruikt voor uw eigen woning.
 • De bewijzen voor alle aftrekbare uitgaven bij aankoop van een nieuwe woning. De Consumentenbond heeft de kosten die u bij aankoop van uw woning kunt aftrekken op een rij gezet.
 • De gegevens van de kapitaalverzekering, als u een (bank)spaarhypotheek heeft.

Zorgkosten

Bewaar bonnen en facturen van uw uitgaven met betrekking tot ziekte of een handicap. Verzamel ook dieetbevestigingen en eventueel verwijzingen van de huisarts. Soms kunt u zelfs de reiskosten die noodzakelijk zijn opgeven. Hier leest u welke kosten rondom ziekte allemaal aftrekbaar zijn. En let op: de eigen bijdrage, zorgverzekeringspremie en het eigen risico mag u niet aftrekken.

Pensioen, schulden en leningen

Tot slot moet u gegevens verzamelen over een eventuele lijfrentepolis of bankspaar/beleggingsrekening, toeslagen, schulden en leningen. Bewaar de ontvangen en betaalde bedragen en de saldoverzichten en/of bewijzen.

Voorlopige aanslag

Heeft u al een voorlopige aanslag voor 2023 gekregen? Dan heeft u wellicht al geld ontvangen of juist moet betalen. Pak deze aanslag erbij tijdens het doen van uw aangifte. Want het bedrag moet eventueel nog worden verrekend met de aangifte.

(Bron: Consumentenbond, Rijksoverheid, RTL Nieuws, Archief, MAX Vandaag. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reactie

  Er staat een storende fout in het artikel. Er staat dat u in 2023 €8520 extra mag bijverdienen om geen belasting te hoeven betalen.
  Dit klopt niet u mag maximaal bij alle inkomsten samen in 2023 € 8520 verdienen.
  Hebt u al inkomen en gaat u bijverdienen dan moet u wel degelijk normaal belasting betalen. En dit is best veel. Hebt u meer dan € 22.660 inkomen en minder dan €73.031 dan is de belasting 36,93% + vermindering loonheffingskorting 6,01% = ± 43%
  Hebt u nog meer inkomen dan is de belasting 49,5%