Registeren Inloggen

Te laat met belastingaangifte: krijg ik een boete?

Sinds 1 maart 2023 kunt u belastingaangifte doen, tot 1 mei 2023. Maar wat nou als u vergeten bent om aangifte te doen voor die datum? Krijgt u dan meteen een boete?

Belastingaangifte

Ieder jaar krijgt u een bericht of brief dat u aangifte moet of kunt doen bij de Belastingdienst. In dit bericht staat meteen ook een uiterste datum waarop de aangifte binnen moet zijn. In 2023 is deze datum 1 mei. Maar wat nou als u vergeten bent om aangifte te doen of uitstel te vragen?

Meteen een boete?

U kunt een boete krijgen wanneer u geen belastingaangifte doet. Gelukkig krijgt u deze niet meteen als uw aangifte niet binnen is na de uiterste datum. Wel krijgt u een herinnering en daarna een aanmaning. Dit is wederom een herinnering dat u alsnog aangifte moet doen. Meestal krijgt u na de eerste herinnering 2 weken de tijd en na de aanmaning 10 werkdagen om dit te doen.

Te laat met belastingaangifte na aanmaning?

Lukt het u niet om binnen de tijd die deze aanmaning u verleent aangifte te doen? Dan krijgt u wel een boete. Deze verzuimboete is maar liefst 385 euro. Ook als u een tweede keer vergeet om belastingaangifte te doen. Vergeet u dit voor de derde keer of vaker? Dan kan de boete oplopen tot ruim 5500 euro.

Ook nog ‘ambtshalve aanslag’ op inkomen

Ook als u na de aanmaning geen aangifte heeft gedaan, kunt u een aanslag inkomensbelasting verwachten. De Belastingdienst legt dan een ‘ambtshalve aanslag’ op, gebaseerd op een geschat belastbaar inkomen. U bent dan dus dubbel geld kwijt.

Niet eens met het besluit?

Bent u het niet eens met het bedrag dat u moet terugbetalen? Dan kunt u bezwaar maken. Tegen een ambtshalve aanslag en normale aanslag kunt u op dezelfde manier bezwaar maken. Wel moet u in het eerste geval zelf bewijzen dat de aanslag onterecht is.

Ruim 1 miljoen mensen lopen teruggave belasting op spaargeld mis

(Bron: De Belastingdienst, Consumentenbond, NU.nl. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reacties (4)

    in het gave nederland kan het geld niet op

    […] met het niet op tijd bezwaar of beroep aantekenen, is het te laat doen van uw belastingaangifte. Ook daar is de Belastingdienst iets schappelijker dan u wellicht denkt. Er volgt niet direct een […]

    […] tot 1 mei 2024 de tijd, wanneer u geen uitstel heeft aangevraagd, om de aangifte te versturen. Bent u te laat? Dan kunt u een boete riskeren. Maar waar moet u eigenlijk op letten bij het doen van uw […]

    […] Degenen die aangifte moeten doen en geen uitstel hebben gevraagd, hebben tot 1 mei 2024 de tijd. Bent u verplicht aangifte te doen, maar verstuurd u deze te laat? Dan kunt u een boete riskeren. Maar hoe zit het als u uw aangifte op tijd verstuurt en blijkt dat u geld terugkrijgt van de […]