Registeren Inloggen

Bellen naar andere EU-landen wordt goedkoper

Het wordt per 15 mei 2019 goedkoper om vanuit Nederland te bellen of sms’en naar andere EU-landen. Voorheen moeten Nederlanders hier tot wel 75 cent voor betalen, maar dat is verleden tijd. Het nieuwe, maximale tarief is vastgesteld op 23 cent.

De prijsafspraak is het gevolg van een akkoord dat in de zomer van 2018 wordt bereikt in het Europees Parlement en moet een gat opvullen dat een jaar eerder ontstaat als wordt besloten dat alle EU-burgers voortaan hetzelfde betalen voor telefoongesprekken en datagebruik via de telefoon.

Naar het buitenland bellen

Providers kunnen daardoor de tarieven voor bellen vanuit een andere lidstaat naar Nederland niet meer verhogen, maar kunnen wel meer vragen voor het bellen vanuit Nederland naar bijvoorbeeld Frankrijk. Daardoor kost een telefoongesprek tussen de 25 en 75 cent per minuut, wat 3 keer duurder is dan het Europees gemiddelde. Een sms’je sturen vanuit Nederland naar een ander land binnen de EU-zone is gemiddeld 2 keer zo duur. De nieuwe afspraken maken hier een einde aan.

Tarieven zijn al verlaagd

Zodoende mogen telefoonproviders vanaf 15 mei niet meer dan 23 cent vragen voor een sms’je of belminuut naar het buitenland. Dit tarief geldt alleen voor particulieren. Providers zijn al langere tijd op de hoogte van deze verandering en hebben – als het goed is- hun tarieven al verlaagd.

(BRON: MAX Vandaag)

Geef een reactie