Registeren Inloggen

De olieprijs stijgt, dus benzineprijzen stijgen automatisch mee

Marktanalisten zijn er eensgezind over. Als de olieprijzen zoals nu stijgen, dan volgen meestal de prijzen aan de pomp ook. De verwachting is een stijging van 2 cent van de adviesprijs vanaf dinsdag 4 april 2023. De literprijzen zijn 1,989 euro voor Euro95 en 1,752 euro voor diesel. Er is ook nog een advies: ga 1 dag eerder nog gauw even tanken.

Waarom stijgen de benzineprijzen?

De benzineprijzen gaan logischerwijze altijd omhoog als de olieprijzen stijgen. Dat gebeurt momenteel door een tamelijk onverwacht besluit van de olieproducerende landen, verenigd in de OPEC+. Als een van de maatregelen om de huidige inflatie het hoofd te bieden, gaat OPEC+ vanaf mei de productie verlagen. Dat gaat met meer dan 1 miljoen vaten per dag.

Het opvallende in de kwestie is dat de Verenigde Staten onlangs nog juist meer olie gingen oppompen om de inflatie te drukken. OPEC+ en de VS staan hierin dus lijnrecht tegenover elkaar.

Waarom doet OPEC+ het anders dan de VS?

Waarom doen deze OPEC+ landen met Saudi-Arabië op kop dit? Het is hún oplossing om de gevolgen van de wereldwijde inflatie tegen te gaan. Door de productie af te schalen, wordt olie vanzelf schaarser en dus duurder. Zo komt de schatkist van de olieproducerende landen weer een beetje op adem in een tijd waarin een economische recessie en een nieuwe bankencrisis dreigen.

Maar dat voordeel daar, levert een nadeel hier voor de consument op. Marktdeskundigen van consumentencollectief UnitedConsumers verwachten een stijging van de adviesprijzen van benzine en diesel met minimaal 2 cent per liter. Dit zou nog verder kunnen oplopen in de nabije toekomst.

Maar de benzineprijzen gingen net nog omlaag…?

Recent daalden de olieprijzen – en dus ook de benzineprijzen – juist aanzienlijk. Dat lag aan de onrust op de aandelenbeurzen door de problemen in de bankensector. Want er bestond toen de vrees voor minder vraag naar olie. De prijzen aan de pomp zakten direct omlaag. Maar die gaan nu dus weer omhoog, net nu we weer gewend waren geraakt aan benzineprijzen van 2 euro per liter.

Is benzine overal meteen duurder?

Let wel: we spreken hier over adviesprijzen. De adviesprijs voor 1 liter Euro95 is nu 1,989 euro en voor diesel 1,752 euro, zegt UnitedConsumers. Zulke prijzen komen vooral voor bij tankstations langs de snelweg. Maar daar kunnen pomphouders van afwijken. Daar zit een marge in van -30 cent voor benzine en -24 cent voor diesel. Niettemin zal de alerte consument nog snel even gaan (bij)tanken voordat de prijsverhoging ingaat.

Overigens zo gek als verleden jaar is het bij lange na nog niet. De prijzen waren na een turbulente periode, vanwege de oorlog in Oekraïne, in de zomer van 2022 gestegen naar een piek van 2,50 euro per liter voor Euro95 en 2,19 euro voor 1 liter diesel. Daarom werd toen een tijdelijke accijnskorting ingevoerd, maar die gaat per 1 juli gefaseerd worden afgebouwd. Dat zal de prijzen weer verder doen opstuwen.

(Bron: UnitedConsumers, ANP. Foto: ANP)

Geef een reactie