Registeren Inloggen

Eropuit met de fiets? Voorkom dat u een van deze boetes krijgt

Nu het wat lekkerder weer is, springen we sneller op de fiets. Even naar de supermarkt, het terras of een heuse fietstocht. Als u echter niet oplet, kunt u een boete krijgen. Maar waarvoor eigenlijk en hoe hoog kan deze uitpakken?

Nederland fietsland

In Nederland is het doodgewoon om te fietsen. Naar het werk, de supermarkt, of voor de lol. Het simpele vervoersmiddel zit er zo ingebakken, dat er soms nog weleens vergeten wordt dat u ook boetes kunt krijgen.

Rijgedrag op de fiets

Dat u een boete kunt krijgen als u gevaarlijk rijdt in de auto, weten we allemaal. Maar u kunt ook boetes krijgen voor uw rijgedrag op de fiets. Bijvoorbeeld wanneer u omkeert of ergens inrijdt waar dit niet mag. Maar ook wanneer u de fiets parkeert op een plek waar dit niet is toegestaan, niet stopt wanneer dit wel moet, door rood fietst of geen voorrang verleent, kunt u een boete krijgen. De boetes beginnen vanaf 40 euro en kunnen oplopen tot maar liefst 200 euro; wanneer u fietst onder invloed bijvoorbeeld. Wilt u dit voorkomen, dan moet u ervoor zorgen dat er niet meer dan 0,5 promille in uw bloed zit, ongeveer 2 glazen alcohol, wanneer u op de fiets stapt.

Fietsen met een telefoon in uw hand is sinds 1 juli 2019 ook reden voor een boete. De telefoon is namelijk een grote afleiding in het verkeer, wat een aanrijding kan veroorzaken. De politie heeft al vele boetes uitgedeeld: in 2022 bijna 180.000, maar liefst 40.000 meer dan in 2021.  Wordt u betrapt met een telefoon in uw hand? Dan kost u dit 150 euro.

Mankementen aan de fiets

Naast uw rijgedrag is ook de staat waarin uw fiets verkeert van belang en of bepaalde functies wel werken. Is dit niet in orde, dan kunt u ook hier een boete voor krijgen. Deze boetes kunt u bijvoorbeeld krijgen wanneer er geen reflectie op de trappers zit, u een bel mist of als deze kapot is, de remmen het niet doen en u in het donker fietst zonder verlichting omdat deze stuk is. Voor deze mankementen kunt u zo 40 tot 110 euro kwijt zijn.

Lokale regels

Naast deze nationaal vastgelegde boetes, kunnen gemeenten ook nog zelf boetes opleggen wanneer u de Algemene Plaatselijke Verordening overtreedt. Zo mag u in Amsterdam op bepaalde wegen niet met een gezelschapsfiets fietsen. Doet u dit wel, dan kan u dit 230 euro kosten.

Boete aan uw broek?

Krijgt u een boete? Dan is dat natuurlijk vervelend. Maar hier bovenop komen ook nog eens 9 euro administratiekosten. Heeft uw (klein)kind van onder de 16 jaar een boete gekregen? Dan zijn de kosten voor u, maar wordt de rekening wel gehalveerd.

Alle mogelijke boetes

De precieze lijst waarop staat waar u een boete voor kunt krijgen is waarschijnlijk langer dan u denkt. U kunt alle mogelijke boetes bekijken op de website van de Fietsersbond.

Zo maakt u het fietsendieven lastig: tips tegen fietsdiefstal

(Bron: Archief, Fietsersbond, NU.nl. Foto: ANP)

Geef een reactie