RegisterenInloggen

Huishoudens krijgen compensatie voor hoge energierekening

Het demissionaire kabinet compenseert huishoudens volgend jaar voor de stijgende energierekening als gevolg van de hoge gasprijs. Staatssecretaris van Economische Zaken Dilan Yesilgöz-Zegerius maakte dat bekend na de ministerraad. Het gaat "voor een gemiddeld gezin met een gemiddeld verbruik" om ongeveer 400 euro. Het pakket kost in totaal 3,2 miljard euro, waarvan een deel wordt geleend.

Kosten beperken

Het kabinet keek naar maatregelen om de verwachte hogere kosten door de stijgende gasprijzen te beperken. Want die rijzen de afgelopen tijd de pan uit door internationale ontwikkelingen.

Huishouden, woning en contract zijn bepalend

De rekening wordt gedrukt omdat de korting op de energiebelasting wordt verhoogd met 230 euro. Daarnaast worden ook de elektriciteitstarieven verlaagd. Dat kondigt Yesilgöz aan. Hoeveel dat uiteindelijk scheelt, zal per geval anders zijn. “Het hangt af van je huishouden, woning en contract. Het is bijna voor iedereen anders”, aldus de staatssecretaris. De plannen die zij aankondigt gelden voor komend jaar. Ze hoopt mensen gerust te stellen die zich zorgen maken over hun financiële situatie vanaf 1 januari.

Energierekening per maand duurder

De gasprijzen blijven stijgen. En daardoor dreigt de komende winter de energierekening van veel huishoudens omhoog te gaan. Tot wel vele tientallen euro’s per maand. Een deel van het kabinet kwam daarom dinsdag al bijeen. Om te overleggen over compensatie voor consumenten en bedrijven. Maar het kabinet zei toen nog verschillende varianten te moeten doorrekenen.

Ook hogere inkomens hebben profijt

Eerder zei het kabinet dat het ingewikkeld was om tot een regeling te komen die niet te duur was. Nu is er gekeken hoe het geld vooral terechtkomt bij mensen die een hoge energierekening hebben en een laag inkomen. Want die groep heeft het extra zwaar nu de prijzen zo hoog zijn. En dat terwijl zij die kosten het moeilijkst kunnen dragen. Maar Yesilgöz erkent dat ook mensen met een hoog inkomen profijt kunnen hebben van de steunregeling zoals die nu is opgezet. Dat is volgens haar onvermijdelijk. Want anders kan het geld niet snel genoeg bij huishoudens en de kleinere bedrijven terechtkomen.

Geld voor woningisolatie

Het kabinet wil ook geld besteden aan de isolatie van woningen. En aan de verduurzaming van het Nederlandse energieverbruik. Alleen is dat wel iets voor de langere termijn, benadrukt de staatssecretaris. Dus ook daar worden komend jaar honderden miljoenen euro’s extra aan besteed.

Laag inkomen? U krijgt geld om uw huis te isoleren

Bron: ANP

Geef een reactie