Registeren Inloggen

Seniorencoalitie vreest korting huurtoeslag voor veel AOW’ers

Ruim 80.000 huishoudens met een AOW-uitkering krijgen straks minder huurtoeslag als plannen van het kabinet doorgaan. Daarvoor waarschuwt de Seniorencoalitie, die dit “onbespreekbaar” noemt. Volgens de belangenorganisatie gaat het om een groep ouderen die qua inkomen al erg kwetsbaar is.

Duurder

Volgens de Seniorencoalitie is de koopkracht van ouderen sinds 2010 “uitgehold”. Daarnaast is momenteel alles veel duurder door de toenemende inflatie. De nieuwe plannen voor de huurtoeslag vindt de coalitie dan ook onbegrijpelijk. “Ze krijgen niet voor niets huurtoeslag”, zegt de organisatie over de betreffende AOW’ers. De coalitie is een samenwerking van de ouderenorganisaties ANBO, KBO-PCOB, Koepel Gepensioneerden en NOOM. Ze hebben hun reactie via een zogenoemde internetconsultatie ook naar de overheid gestuurd.

Huurtoeslag op basis van inkomen

Nu wordt gekeken naar de hoogte van de huur voor het bepalen van de huurtoeslag. Het kabinet maakte begin juni 2022 bekend dit te willen veranderen. Zij wil de toeslag afhankelijk maken van de hoogte van het inkomen. Hierbij wordt er gerekend met vaste bedragen of ‘normhuren’. Mensen zouden hierdoor rond de 200 euro per maand minder huurtoeslag kunnen krijgen.

Slecht idee

Honderdduizenden sociale huurders dreigen er met de nieuwe plannen fors op achteruit te gaan. Daar waarschuwde koepel van woningcorporatie Aedes al eerder voor. Ook directeur Zeno Winkels van huurdersorganisatie de Woonbond hekelde al eerder de plannen van woonminister Hugo de Jonge om de huursubsidie op de schop te nemen. “Huurders korten op de huurtoeslag, terwijl de huurachterstand weer toeneemt, en mensen hun vaste lasten fors zien oplopen, is een heel slecht idee”, zei hij.

Vaste sector ook toeslag

Een ander onderdeel van de plannen van het kabinet krijgt wel steun van de Seniorencoalitie. Het voorstel om ook huurders in de vrije sector in aanmerking te laten komen voor huurtoeslag stemt positiever. Volgens ouderenorganisatie ANBO is er namelijk al jaren te zien dat hurende senioren in de vrije sector een steeds groter deel van hun inkomen kwijt zijn aan huurlasten, zonder enige vorm van compensatie.

Nibud: Een op de drie huishoudens komt niet rond

(Bron: ANP, ANBO. Foto: Shutterstock) 

Geef een reactie

Reacties (3)

  Het wordt steeds duidelijker dat deze overheid er niet meer is voor de gewone burger. Indien de werkelijke huur te hoog wordt, gaat men maar een fictieve, lagere huur invoeren. Hoeveel woningen zijn er overigens nog te vinden die onder de fictieve huur verhuurd worden? Heeft zoiets ook niet plaatsgevonden bij de fictieve rekenrente bij de pensioenen in plaats van de echte rentepercentage’s? Het is allemaal in het nadeel van de burgers en in het voordeel van de overheid. Hoezo nieuw beleid? Opnieuw misleid! Wordt weer eens reëel overheid!

   Niet alleen in het voordeel van de Overheid , maar juist ook in het voordeel van de grote bedrijven ! alsmede ook een slimme groep Rijken welke steeds Rijker worden , dank zij ons “de gewone burger” !!
   Helaas er is al jaren een Tweedeling in [onze] maatschappijvorm bewust ontstaan !!

  Helaas de Ned. burger heeft in meerderheid al circa 14 jaar voor het Liberale regeringsbeleid gekozen !! alleen dat al tekend het niveau van de mn de gewone burger!!
  In deze 14 jaar is er een schandalige Tweedeling ontstaan nl. Een groep Rijken tot zelfs Super Rijken VERSUS een groep Armoedzaaiers waarvan er vele afhankelijk zijn van [ uit noodzaak] zg Voedselbanken !! Door dit neoliberale beleid in Nederland schaam ik mij al circa 14 jaar voor !!!