Registeren Inloggen

Zonnepanelen huren of kopen? Dit zijn de voor- en nadelen

Veel mensen staan momenteel voor de beslissing zonnepanelen op hun dak te laten leggen. Maar de keuzestress gaat niet alleen om ‘ja of nee’ tegen eigen energiewinning. Er is ook de keuze tussen kopen of huren. Op de korte termijn is huur goedkoper, want de directe investeringen zijn veel lager. Wat zijn de precieze voor- en nadelen van huur?

Huren of kopen komt bij meer zaken voor

Zonnepanelen kopen of huren verschilt als denkproces eigenlijk maar heel weinig van andere belangrijke beslissingen, zoals bijvoorbeeld die over koop- of huurhuis. Van huur is “eenmaal betaald, dan bent u het geld kwijt” het uitgangspunt. Dat gaat niet op bij koop, want dan wordt u eigenaar.

Uiteindelijk gaat het in de praktijk altijd om een afweging van de financiële voor- en nadelen. Wat levert het onder de streep op? Wat gaat u erop vooruit? Uw portemonnee bepaalt de uitkomst. In het beslissingsproces dat veel mensen momenteel doormaken in deze periode van energietransitie, komen allerlei vragen op. Hieronder zullen we er enkele stellen en ze proberen op te lossen.

Is de huurprijs weg te strepen tegen de stroomopbrengst?

In allerlei rekenvoorbeelden van aanbieders op de markt, gaan ze uit van de aanschaf of huur van 10-12 zonnepanelen per huis, samen goed voor 3.200 kilowattuur stroom per jaar. Volgens Milieu Centraal scheelt dat 700 euro op jaarbasis, wat overeenkomt met zo’n 60 euro per maand. Dat kunt u wegstrepen tegen de huursom voor de zonnepanelen, die gemiddeld zo’n 60 tot 80 euro per maand bedraagt. Dat klinkt uiteraard als een gunstige keuze. Het kan zijn dat de huur hoger uitvalt dan wat u maandelijks bespaart aan energie. Maar u spaart altijd nog meer geld uit dan wanneer u geen zonnepanelen heeft.

Voor wie huren dan nog een dure optie blijft, zijn er subsidies of speciale leningen mogelijk. Kijk of er in uw eigen gemeente een subsidieregeling is opgezet voor ‘huurzame’ energie. Ook bestaan er energiebespaarleningen voor het huren van panelen. Maar u krijgt dan wel een BKR-registratie.

Hoe zit het op de langere termijn?

Bij het kopen van dit aantal zonnepanelen inclusief omvormer en installatie, in prijs variërend van 4.500-8.000 euro, gaat het er de koper om hoe lang het duurt voordat hij die investering heeft terugverdiend. Dat kan jaren duren. In de regel is bij deze hoeveelheid zonnepanelen de investering er na 9 à 10 jaar uitgehaald. De huurder is in de beginjaren duidelijk in het voordeel. Daarna niet meer. Een grote verhuurder van zonnepanelen als HalloStroom geeft dit ook grif toe op zijn site.

Als u bedenkt dat zonnepanelen wel 25 jaar meegaan, dan hoeven kopers 15 jaar niet of nauwelijks meer voor hun stroom te betalen, terwijl de huurder wel blijft doorbetalen. Koop is uiteindelijk voordeliger. Daar laat energievergelijker Gaslicht.com dan ook geen twijfel over bestaan.

De invloed van de salderingsregeling

Het is sowieso zowel voor kopers als huurders goed om zich te realiseren dat vanaf 2025 de salderingsregeling wordt afgebouwd door de overheid. Dat gaat over het teveel aan zelfopgewekte energie, dat u kunt terugleveren aan het stroomnet. Dat wordt dan weer verrekend met de stroom die u zelf afneemt. Dat voordeel gaat geleidelijk aan verdwijnen. Voor Eneco en Vattenfall was het dit jaar al reden om te stoppen met de verhuur van zonnepanelen. Voor huurders zou het zo niet meer aantrekkelijk zijn. Teruglevering is op het verouderde stroomnet met een te lage capaciteit al lastig genoeg, maar dat is weer een heel ander verhaal.

Wat zijn andere voordelen van huren?

Behalve dat de directe investeringen lager zijn dan bij koop en de huur meestal lager is dan de opbrengst van de zonnepanelen, kleven er nog andere voordelen aan huur:

  • De huurder hoeft niet op te draaien voor onderhoudskosten. Dat zit in de huur inbegrepen. U heeft dus verder geen omkijken naar die gehuurde zonnepanelen.
  • Ook de kosten voor een eventuele nieuwe omvormer (leefduur gemiddeld 12 jaar) zijn voor de verhuurder. Dat is een behoorlijk hoog bedrag, vaak tussen de 650 en 1.550 euro.
  • Er bestaat vaak de mogelijkheid om de zonnepanelen na 10 jaar voor een laag bedrag over te nemen.

Wat zijn de nadelen van huren?

Hierboven hebben we al uitgelegd dat kopen van zonnepanelen op de langere termijn voordelig is. Huur is dan juist nadelig. Er zitten daarnaast nóg enkele nadelen aan huur:

  • Door wetswijzigingen veranderen verhuurders vaak eenzijdig de regels.
  • Soms berekenen verhuurders rentestijgingen door in de huurprijs. Bij sommige aanbieders is een jaarlijkse stijging van de huurprijs vastgelegd in het contract, zelfs als er geen sprake van inflatie is.
  • Omdat u voor een bepaalde tijd, meestal jarenlang, verbonden bent aan een huurcontract, is opzeggen vaak nog niet zo eenvoudig. Denk aan opzegboetes. Lees dus eerst de voorwaarden goed na, voordat u uw handtekening onder het contract zet.

Wat zijn de alternatieven voor kopen of huren?

Naast kopen of huren bestaat er ook nog een mogelijkheid om zonnepanelen te verwerven, namelijk door huurkoop. Het is vergelijkbaar met huren, maar na betaling van de laatste termijn gaat het eigendom over op de huurder. Bedrijven gaan vaak voor leasen. Dat is een duur woord voor het huren voor het gebruik van bedrijfsmiddelen tegen een maandelijks bedrag.

Als u geen eigen dak heeft, omdat u bijvoorbeeld in een flat woont, dan is er nog een andere oplossing. U zou kunnen overwegen om lid te worden van een energiecollectief. Dan koopt u bijvoorbeeld zonnepanelen op een ander dak bij u in de buurt, bijvoorbeeld bij een school.

(Bron: Milieu Centraal, AD, Pricewise, Gaslicht.com, De Consumentenbond. Foto: Shutterstock)

Mag u snoeien in bomen van gemeente voor optimaal gebruik van uw zonnepanelen? Dit zijn uw rechten

 

Geef een reactie