Registeren Inloggen

Het probleem blijft: teruglevering door zonnepanelen vaak uit door overbelast stroomnet

Terugleveren van elektriciteit aan het net door zonnepanelen, het blijft de gemoederen bezighouden. Zo is er de discussie over de salderingsregels, die afgebouwd gaan worden na 2025. Maar nu gaat het om het overbelaste stroomnet, waardoor omvormers tijdelijk uitschakelen. Teruglevering kan dan technisch niet plaatsvinden. Netbeheerder Liander zegt dat dat steeds vaker gebeurt. En dat kost u geld.

Hoe kan teruglevering zomaar stoppen?

Het overschot aan zonne-energie dat van de zonnepanelen op uw dak komt, kunt u normaal gesproken terugleveren aan het stroomnet. Uw eigen energieleverancier geeft u daar een vergoeding voor of verrekent het met uw maandelijkse energierekening.

Maar op hele hete dagen produceren sommige wijken, waar al veel bewoners zonnepanelen hebben, eigenlijk te veel stroom. De capaciteit van ons verouderde elektriciteitsnet is daar domweg nog niet op berekend. Teruglevering aan het net komt zo in het gedrang, want omvormers van zonnepanelen schakelen dan automatisch uit. Uiteraard is dat vooral op piekmomenten zo. Na zo’n piek gaat de omvormer weer aan. In theorie kunt u uw zelfopgewekte energie dus soms niet benutten, terwijl juist een wasje overdag draaien zo gunstig is voor uw portemonnee. Dan bent u aan het verduurzamen, maar dan kunt u tijdelijk uw eigen stroom niet gebruiken. Dat klinkt niet erg aantrekkelijk.

Hoe vaak komt uitschakeling van teruglevering voor?

Er kwamen bij Liander in de eerste 6 maanden van 2023 ruim 3.400 meldingen van klanten die niet konden terugleveren. Dat is ruim 3 keer zo veel als in dezelfde periode in 2022. Dat vraagt om een capaciteitsuitbreiding de komende jaren. De boel moet helemaal op de schop. Er moeten dikkere stroomkabels komen die meer aankunnen.

Wat kan er nu al gebeuren?

Meldpunt vraagt aan groene energie-expert Thijs ten Brinck van het platform WattisDuurzaam.nl hoe groot het probleem is. “Het wordt groter,” zegt hij direct maar. Het probleem vraagt nu al de volle aandacht van netbeheerders en de overheid, maar er komen ook nog steeds zonneparken en nieuwe elektriciteitsverbruikers bij. Het knelt dus steeds meer op het elektriciteitsnet. “De simpelste oplossing is om door te bouwen aan dat net. Maar dat gaat niet overal op korte termijn. Daarom moeten er slimme keuzes gemaakt worden op het gebied van ons stroomgebruik. Wat doen we wel en wat doen we eerst? Daar zit nog wel enige flexibiliteit in.”

Koelhuizen, laadpalen en fabrieken hebben zware elektriciteitsaansluitingen, die ze echter niet altijd volcontinu gebruiken. “Al dan niet tegen een vergoeding zijn deze verbruikers misschien bereid om op momenten met veel zonnestroom meer, of op drukke uren voor afname juist minder, stroom af te nemen,” benadrukt Ten Brinck. “Zo ontstaat ook zonder uitbreiding van het elektriciteitsnet al weer wat ruimte om bijvoorbeeld nieuwe woonwijken of zonneparken toch wel aan te sluiten.”

Balans tussen de markt en capaciteit van het stroomnet

Ten Brinck spreekt daarom van een voortdurende zoektocht naar de juiste balans. Tussen enerzijds de markt, die door vraag en aanbod wordt bepaald, en anderzijds de capaciteit van het stroomnet. “Het gaat jaren duren voordat het opgelost is,” zegt hij. “En terwijl we het oplossen, maken we het probleem ook steeds groter.” Maar als rasoptimist ziet hij dat als “een teken van vooruitgang. Als het probleem te snel verdwijnt, zou je je namelijk kunnen afvragen of de energietransitie wel snel genoeg gaat.”

(Bron: Liander, WattisDuurzaam.nl. Foto: ANP)

Stroomnet overbelast, is het slim om nog zonnepanelen te installeren?

Geef een reactie