Registeren Inloggen

Zorg voor ouders: voorkom dat u onterecht wordt uitgemaakt voor dief

Het komt met regelmaat voor: thuiswonende ouderen die financieel misbruikt worden. Maar wat als u onterecht als dief aangemerkt wordt? Fiscalist en executeur Nickey Smelt is deskundige op gebied van financieel misbruik en geeft in dit artikel tips om verdenkingen te voorkomen. “Openheid geven van zaken is het allerbelangrijkste.”

Toezicht op bankrekeningen voorkomt diefstal

Gelegenheid maakt de dief, zo luidt een oud gezegde. Een verdachtmaking is daarom snel gemaakt, maar dat valt te voorkomen door beter toezicht op de bankrekeningen.

Financieel misbruik kan er makkelijk insluipen. “Ook even je eigen boodschappen pinnen als je voor moeder boodschappen haalt. Het is zo gedaan,” vertelt Smelt. “Bewaar daarom altijd alle bonnetjes. En maak de afspraak dat je met je broers of zussen iedere maand gezamenlijk de bankrekeningen doorloopt. Wat is er gepind en waarvoor? Controleer of alles klopt en zet daar dan ook gezamenlijk de handtekening onder. Dit voorkomt veel gezeur.”

Communiceer over uitgaven

Maar ook communicatie vooraf is verstandig, als u niet van diefstal verdacht wilt worden. “Beheer jij de financiën en weet je dat er de komende maand een dure uitgaaf aan zit te komen? Communiceer dat dan vooraf en zorg dat het ook schriftelijk gaat, bijvoorbeeld per e-mail,” tipt Smelt. “Verstandig hierbij is om samen af te spreken vanaf welk bedrag jullie gaan overleggen, zodat je niet om elke uitgave contact met elkaar hoeft te zoeken.”

Professioneel toezichthouder

Wil uw broer of zus niet meedenken over de financiën, laat het er dan niet bij zitten. “Schakel dan zelf een professioneel toezichthouder in, zoals een boekhouder. Deze toezichthouder controleert dan elk jaar of alles klopt en zet daar bij akkoord een handtekening onder. Zo kunt u ieder jaar bewijzen: “Ik heb niets verkeerd gedaan.” Zo blijft de verdachtmaking als dief uit.

Wel of geen financieel misbruik? Dief of niet?

Meldpunt besteedt in de uitzending van 12 januari 2024 aandacht aan de kwestie van Gerard (niet zijn echte naam). Hij verdenkt zijn broer en schoonzus van het stelen van geld van zijn moeder. Hij spant een rechtszaak aan en omdat zijn broer geen verweer voert, wordt Gerard in het gelijk gesteld. Maar als zijn broer en schoonzus tegen de uitspraak in hoger beroep gaan, komt het hof met een hele andere uitspraak. In de uitzending van 26 april ziet u wat die uitspraak is. Lees ook dit artikel over hoe u financieel misbruik kunt voorkomen.

(Foto: Shutterstock)

Voorkom financieel misbruik en houd regie over uw eigen financiën

Geef een reactie

Reactie

    Je loopt als kind het grootste gevaar beschuldigd te worden van stelen als de ouder beginnend Alzheimer heeft en het nog niet is vast gesteld. Mensen die in die fase zitten worden vaak argwanend. Er verdwijnt van alles volgens hun. Vaak vind je die spullen op de meest vreemde plekken weer terug, zoals een koelkast.Openheid naar de rest van de familie is dan heel belangrijk.