Landelijke staking apotheken rond kerst: haal nog snel uw medicijnen op
Heeft u medicijnen nodig? Probeer deze dan zo snel mogelijk op te halen om te voorkomen dat u voor een dichte deur staat. Veel apotheken zijn rond de kerst namelijk dicht door een landelijke staking.
Veel openbare apotheken hele kerstweek gesloten
Apotheken in het hele land zijn op maandag 23, dinsdag 24 en vrijdag 27 december 2024 dicht. Werknemers leggen dan namelijk het werk neer in verband met een landelijke staking. “Omdat het woensdag en donderdag kerst is, betekent dit dat veel openbare apotheken de hele kerstweek dicht zullen zijn”, zeggen vakbonden FNV en CNV. Dit zou betekenen dat de apotheken 9 dagen achter elkaar dicht zijn, omdat de weekenden hieraan vast zitten.
Dichte deur
De vakbonden zeggen dat het vervelend kan zijn als patiënten voor een dichte deur staan, “maar de verzekeraars en werkgevers hebben het zover laten komen. Dit is bittere noodzaak.”
Waarom staken de apotheekmedewerkers?
Vakbonden FNV en CNV willen dat de salarissen met terugwerkende kracht vanaf 1 juli 2024 met minimaal 6 procent worden verhoogd. Ook willen ze dat het minimumloon wordt verhoogd naar 16 euro per uur en dat er meer maatregelen komen om de werkdruk te verminderen. Verder eisen de bonden dat medewerkers worden betaald voor de tijd die ze kwijt zijn aan voorbereidingen op de werkdag. De werkgevers bieden 2 procent vanaf 1 juli en 5 procent per 1 juli 2025. Ze zeggen door het beleid van zorgverzekeraars en de overheid niet meer te kunnen geven.
De apotheekmedewerkers begonnen hun protest in september met stiptheidsacties. Toen die niets opleverden, volgden zo’n 10 regionale stakingen in alle provincies. Die duurden eerst een halve dag, daarna een hele dag. Op 12 november 2024 was volgens FNV en CNV de eerste landelijke apotheekstaking ooit uit de geschiedenis. Toen kwamen ongeveer 10.000 medewerkers samen op het Malieveld in Den Haag.
”Onacceptabel risico”
Volgens Patiëntenfederatie Nederland vormt de staking “een onacceptabel risico voor patiënten die afhankelijk zijn van hun medicijnen”. Sommige kwetsbare patiënten hebben geen alternatieven, en als de apotheken dicht zijn, kan dat “direct leiden tot gezondheidsproblemen of verergering van bestaande klachten”, vreest de federatie. Die wil dat werkgevers en vakbonden snel een oplossing vinden. “Patiënten mogen niet de dupe worden van onderhandelingen waar zij zelf geen invloed op hebben.” De Patiëntenfederatie vertegenwoordigt enkele tientallen organisaties van patiënten met specifieke aandoeningen, zoals alzheimer, parkinson, crohn, hersenverlamming, dwarslaesie, hiv en kanker.
De vakbonden beloven dat mensen die met spoed medicijnen nodig hebben, die altijd kunnen krijgen, “maar daar mogelijk wel voor naar een andere apotheek moeten”.
Kan ik medicijnen met verlopen houdbaarheidsdatum nog gebruiken?
(Bron: ANP, AD. Foto: Shutterstock)
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Ik gun ieder een goed inkomen. En er zijn, zeker in de zorg, groepen mensen, die ondergewaardeerd zijn. Laat ik dat voorop stellen. Soms wordt er gestaakt voor loonsverhogingen, die vele malen hoger liggen dan dat de gepensioneerden aan verhoging van hun pensioen krijgen, ALS ze al een verhoging krijgen.
Wat ik niet begrijp van deze actie is dat juist de zwakkere medemens de dupe moet worden van het zo lang sluiten onthouden van medicijnen. En dat in de kerstperiode. Natuurlijk zal er wel ergens een spoed apotheek open zijn, maar buiten de randstad betekent dat kilometers rijden. Wat denken de bonden? Dat die zwakkeren massaal steun betuigen? Ze hebben vaak niet eens meer een stem. Wat ik maar wil zeggen: er zijn veel meer gedupeerden dan de apothekersassistenten.
Mensen die helaas “vaste” klant zijn bij de apotheek, kunnen zorgen dat ze in ieder geval genoeg voorraad hebben. De assistenten, bonden hebben groot gelijk dat ze staken!!