Registeren Inloggen

Maaltijden, bloemen en zingen: Nederland helpt tijdens corona

Het coronavirus geeft veel mensen stress. Het is daarom goed om uw aandacht te richten op positieve verhalen. En die zijn er genoeg. Juist in deze tijd, poppen er overal initiatieven op van mensen die elkaar willen helpen. We zetten de meest harverwarmende acties op een rij.

100.000 Maaltijden voor ouderen

Ben Lachhab kookt duizenden maaltijden voor kwetsbare ouderen in Den Haag. Samen met vrijwilligers en gesteund door sponsoren. Veel ouderen komen door de coronacrisis de deur niet uit. En zelfs als ze dat wel zouden doen, zijn de restaurants in buurt- en verzorgingshuizen gesloten. Voor iedereen die niet zelf kan koken en niet naar buiten kan gaat Ben aan de slag. “De ouderen hebben het hard nodig. Ze zijn blij met het initiatief” vertelt hij. Ouderen die gebruik willen maken van zijn initiatief kunnen zich melden bij het Welzijnswerk van de gemeente Den Haag. Aanmelden als vrijwilliger kan ook via de website van De Participatie Keuken.

Bloemenzee voor ouderen en zorgpersoneel

In het Limburgse Holtum gaan 10.000 bloemen naar ouderen en zorgpersoneel in 75 verzorgingshuizen, hospices en zorginstellingen. Het initiatief komt van de 2 ondernemers Igor Stel en Phil Boonen. Zij vinden het zonde dat handelaren hun bloemen weggooien, nu ze die door de pandemie niet meer verkopen. “De handelaren kunnen ze niet gratis uitdelen”, legt Igor uit. “Dan verprutsen ze hun eigen markt.” Daarom koopt hij de bloemen voor een dumpprijs. Via een facebookactie doneren mensen massaal. Daarna melden zich binnen no time tientallen vrijwilligers om de bloemen uit te delen. Alles in overleg met de instellingen en met de strengste hygiënemaatregelen. Igor: “Het is prachtig om te zien dat zoiets zo snel uit de samenleving komt. We zijn oprecht geëmotioneerd”.

Posters voor hulp

Ook in het Noorden van het land willen mensen iets doen. Maar vraag en aanbod vindt elkaar niet altijd. Op sociale media bieden mensen volop hulp aan, maar niet iedere oudere zit dagelijks op Facebook. Daar heeft de Groningse drukker Martijn ten Pas wat op bedacht. Op de website Samen Sterk Tegen Corona kunt u gratis posters bestellen als u hulp nodig heeft of als u juist wilt helpen. U plakt de poster op uw raam en schrijft uw telefoonnummer of e-mail adres eronder. Zo kan iemand die langsloopt en u wil helpen contact met u opnemen. Er zijn volgens Martijn al 2300 posters besteld en voor het weekend zullen er 14.000 posters in omloop zijn.

Gewoon Mensen

Studenten uit Nijmegen zijn het platform Gewoon Mensen gestart. Hierop hebben meer dan 35.000 vrijwilligers uit het hele land zich aangemeld om iets te doen voor hun eigen omgeving. Via het platform kunt u aangeven of u hulp nodig heeft, of juist wilt helpen. Via postcodes kunnen helpers kijken wie er bij hen in de buurt zit om te helpen. Denk aan hulp bij de boodschappen, de hond uitlaten, langs de apotheek gaan of andere dingen.

Zingen voor Oma

Naast de corona-ellende, gaat het normale leven gewoon door. Er worden kinderen geboren, mensen vieren huwelijksjubilea en er zijn jarigen. In de Amerikaanse staat Florida verrast familie Byrne hun oma op haar 95e verjaardag door haar massaal toe te zingen.

https://www.instagram.com/p/B95NfJKnNnu/?igshid=14v5xnxfd28w

Meer initiatieven

Kent u ook een mooi intiatief in uw omgeving, of heeft u een goede tip of bemoedigende boodschap? Laat een reactie achter onder dit artikel of op ons forum.

En in dit filmpje ziet u hoe historicus Rutger Bregman naar deze crisis kijkt. “Dit is een periode waarin je laat zien uit welk hout je gesneden bent. En wie we voor elkaar kunnen zijn als landgenoten”.

Geef een reactie