RegisterenInloggen

Mag je het AstraZeneca-vaccin weigeren en om een andere vragen?

Bij de achterban van Omroep MAX is onrust over de vaccins van AstraZeneca en Janssen. Nadat in het nieuws is gekomen dat er kans is op een zeldzame vorm van trombose, willen sommige mensen deze vaccins niet meer. Maar kunt u dan kiezen voor een ander vaccin? In dit artikel legen we uit wat de mogelijkheden zijn.

Waarom mag ik niet kiezen?

Op het forum van Meldpunt staan veel meldingen van senioren die het vaccin van AstraZeneca en Janssen niet willen. Omdat er in het buitenland bij sommige gevaccineerden een ernstige vorm van trombose is ontstaan na de prik. “Bij mij in de familie komt trombose voor en zelf heb ik 2 aut0immuun-ziektes dus ben er zeer huiverig voor.” schrijft Mickey Mae. “Ik heb al van alles proberen te verzinnen om toch aan Pfizer te komen maar vergeefs.” Ook willen een aantal senioren het vaccin dat het meest effectief is. Het kabinet kijkt op basis van (internationale) adviezen of én welke vaccins voor een bepaalde doelgroep geschikt zijn. En als die keus gemaakt is, moet de burger mee.

Waarom krijgen 60-plussers wel AstraZeneca en Janssen?

Volgens de Gezondheidsraad is het risico voor de 60-plussers op ernstig ziek worden of overlijden door corona veel groter dan de kans op ernstige bijwerkingen door het vaccin. Voor deze leeftijdsgroep is het AstraZeneca-vaccin veilig en goed bevonden. Valt u in de groep van de meest kwetsbare mensen, dan krijgt u het BioNTech/Pfizer-vaccin en het Moderna-vaccin. Welk vaccin u krijgt, kunt u zien als u de vragenlijst op de website van de Rijksoverheid beantwoord.

Loop ik meer risico als ik ooit al trombose heb gehad?

Het RIVM ziet niet meer trombose of embolie na de vaccinatie. Mensen die eerder een trombose of embolie hebben gehad, hebben geen verhoogd risico op dit zeldzame ziektebeeld. Dit geldt ook voor mensen die trombose of embolieën door COVID-19 hebben gehad. Ook personen die een tekort aan bloedplaatjes hebben (trombocytopenie), bloedverdunners gebruiken of heb een stollingsstoornis hebben (gehad), hebben geen verhoogd risico op trombose.

Wat als ik het vaccin weiger?

Het staat u vrij om het vaccin te weigeren. Maar het is niet aan te raden. Volgens het RIVM maak je daarna in principe geen aanspraak meer op een vaccinatie. Ook een vaccinatie ruilen met een ander is niet mogelijk. Voor het RIVM is vaccineren een dusdanig grote operatie, dat het schuiven met afspraken niet mogelijk is.

Is een vaccinatiereis de oplossing?

Wereldwijd bieden verschillende organisaties vaccinatiereizen aan. Tijdens zo’n reis combineert u vakantie met het laten zetten van een coronaprik. Zo biedt het Nieuw Israelitisch Weekblad een vaccinatiereis naar Israel aan. Waar u zich kunt laten vaccineren met het Pfizer- of Janssen-vaccin. Voor wie wel AstraZeneca wil, kan een vaccinatietrip naar Servië boeken. Bedenk wel dat de overheid reizen naar het buitenland afraadt. Gaat u op vaccinatiereis, dan gaat u op eigen risico. Niet alle reisverzekeraars keren uit bij schade. Daarnaast wordt u niet gerepatrieerd en moet u bij terugkomst in quarantaine.

Bron: RIVM, MAX Vandaag

Geef een reactie

Reacties (15)

 1. Servië is al gestopt met het vaccineren van buitenlanders. Misschien handig om de tekst even aan te passen?

 2. U wilt ons uitleggen wat de mogelijkheden zijn, maar volgens mij is er geen een mogelijkheid geopperd waardoor je een ander vaccin zou kun kiezen. Ik voel zelfs een zekere dwang om toch dat vaccin te moeten nemen want iets anders krijg je niet.. Het is te triest voor woorden en daarbij omroep Max komt op voor ouderen. Ik merk hier niets van. Het zou jullie sieren om voor deze groep op te komen en laten blijken jullie begrip voor deze groep die gewoon een vaccin door de….. geduwt krijgt net een stelletje uitgestoten burgers

  1. Er staat een petitie op petitie.nl
   (Rechtoppfizer) het zou leuk zijn als MAX hier een beetje aandacht aan zou geven Het is al door 3700 mensen getekend en daarbij zullen ook een hoop leden van Max bij zitten Want de kwetsbare groep 60-64 heeft recht op gelijke behandeling En het zou niet zo moeten zijn dat zij de enigste groep zijn de astra zenica krijgt en de rest van de bevolking Pfizer. En dat is juist de doelgroep die jullie leden zijn. Dus ik zou zeggen help die mensen en teken de petitie en breng het onder de aandacht

 3. Er is heel veel onrust, verdriet en stress in de groep van 60- 64 jarigen, door dat ze AstraZeneca krijgen /of hebben geweigerd en geen zicht hebben op een ander vaccin.
  Mensen liggen hier wakker van.
  Willen zich ook goed beschermd voelen, net als de rest van de Nederlandse bevolking die wel Pfizer of Moderna krijgen.
  Van ons (ik behoor tot die groep) word gevraagd of wij het risico willen nemen op een herseninfarct ( of ernstige trombose).
  Waarom is er zo weinig begrip en aandacht voor deze groep.
  Omroep Max..doe er wat mee..alsjeblieft.

  1. Heb tot nu toe alleen dhr wilders ( waar ik niet persé mee geafficheerd wil worden) het voor de 60-65 jarigen opneemt, voor de rest niemand….. teleurstellend.

 4. Heb al 5 keer de GGD en de huisarts gebeld. Mijn vrouw kan alleen gevaccineerd worden met Astra-Zeneca, zeggen zij. Zij wil dat niet om de bloed problemen. Nu zijn duizenden mensen niet gevaccineerd door de stugge, starre houding van de arrogante Nederlandse ambtenarij. De RIVM, GGD, huisartsen spelen allemaal een spelletje. Zij zitten met miljoenen Astra vaccin in hun maag, en willen die eerst weg werken. Als er iemand ziek wordt, is het de schuld van de arrogante overheid. De burgers van Nederland zijn nr.1 en niet de overheid. Er moet een KEUZE zijn.

 5. Ik ben 60 en word in juli 61. Vandaag oproep voor AstraZeneca geweigerd wegens auto immuunziekte en dus daardoor angst voor ernstige bijwerkingen Vriendinnen van mij die begin dit jaar 60 werden krijgen wel een pfizer vaccinatie. In de originele bijsluiter vsn AstraZeneca staat overigens dat ze niet veel weten over de werking bij ouderen van 55 jaar en ouder !!!!!!! waarom dan verplicht dit vaccin door de strot duwen.??
  Ik vind het heel erg als een omroep als Max en andere ouderenbonden en organisaties zich niet sterk maken voor vrije keuze van 60-65 jarigen. Willen ze de IC s nou leeg krijgen of juist bezetten met deze kwetsbare groep? Ik krijg heel misschien pas september een nieuwe kans op een prik, aldus mijn huisarts. Schandalig dat de menselijke maat ook hier weer ontbreekt. Kan omroep Max hier niets aan doen?

 6. 17 februari eerste prik astrazeneca gehad na 5 dagen heftige reactie van mijn immuunsysteem gehad . Heel erge hoofdpijn. Spierpijn, vermoei

 7. 17 februari eerste prik astrazeneca gehad na 5 dagen heftige reactie van mijn immuunsysteem gehad . Heel erge hoofdpijn. Spierpijn, vermoeidheid.
  Onderhuidse bloedingen op onderarmen en onderbenen. Diaree. Tot oo dit moment nog niet helemaal terug oke.
  Ook 4 mei darm onderzoek gedaan en er waren heel veel rode plekken en ontstekingen te zien . 5 mei zou ik de tweede prik moeten krijgen van astrazeneca. Maar de m.d.l. specialist heeft gezegd dat ik geen tweede prik meer mag hebben voordat er duidelijkheid is over mijn bijwerkingen maar nergens kun je terecht contact gehad met rivm, ggd , huisarts , melding bij lareb maar er wordt allemaal terug gereageerd met standaard mail.
  En het advies dat ik mij toch beter kan laten inenten voor de tweede keer met dat vergif van astrazeneca. Dus heb het niet gedaan die tweede prik.
  Maar loop nu wel rond met weinig bescherming. Ik ben veroordeeld voor astrazeneca omdat ik 63 jaar ben. Eerst in december 2020 zouden wij phizer krijgen omdat die een betere bescherming voor de oudere zou betekenen. Maar inmiddels is die hele strategie een rommeltje.
  Ik zou zeggen niet aan beginnen aan die rotzooi van astrazeneca wacht beter tot dat je je phizer of moderne krijgt.

  1. Hoi Kees,
   Verschrikkelijk wat ik lees over je reaktie op het vaccin.
   Ik vraag me af waarom er geen bond, omroep of advocaat voor de groep 60-64 wil opkomen. We worden niet gehoord, zijn proefkonijnen en dat vanwege overschot AstraZeneca vaccins. Wie is er verantwoordelijk voor jouw klachten en problemen ? Wordt er weer weggekeken? Weer een nieuw schandaal op komst? Waarom kunnen wij niet pfizer krijgen?

 8. Ongelooflijk verhaal Kees over je bijwerking.!
  Nog ongelooflijker dat ze je adviseren ook nog een tweede prik met AstraZeneca te nemen.
  Waarom moeten wij ( groep 60 – 64 ) zo ongelooflijk tobben.
  Aandacht voor angst en de psyche van mensen is er al helemaal niet.

 9. Er bestaat een petitie onder de naam:

  https://rechtoppfizermoderna.petities.nl/.

  U kunt hier intekenen als u, net als ik, angst heeft om gebruik te moeten maken van het Astra Zeneca vaccin en deze het liefst omgezet ziet worden in een ander vaccin tegen Covid19.
  Behalve het ondertekenen hiervan, ziet u ook de laatste berichten omtrent de Astra en kunt u in de commentaren ook uw reactie kwijt.
  Deze petitie loopt al naar de 5000 ondertekenaars en zal volgende week worden aangeboden aan de heer Hugo de Jonge.
  Tevens staat er in een bericht van de petitieopstelster, opgesteld in afgelopen week, een opsomming van mailadressen van verschillende bewindslieden. Het loont misschien om deze aan te schrijven, teneinde deze problematiek in de 2e kamer aan te kaarten. Ook kan men (bericht van 4 mei) rechtstreeks naar het FB account van de heer Hugo de Jonge gaan.

 10. LEVE DE VRIJHEID!!!!!!!! Wanneer komt de groep 60-65 in aanmerking voor het Pfizer vaccin? Hoe is mogelijk, dat in een vrij, democratisch land , u beslist dat deze leeftijdsgroep de “BLOEDKLONTER” vaccinatie AstraZeneca MOET krijgen. Laat mensen desnoods gewoon zelf een keuze maken. Waarom niet gewoon allemaal het Pfizer of Moderna. Denemarken is al gestopt met AZ en Janssen, dit zal toch echt niet voor niets zijn. Nu hebben ze vandaag in Spanje ook besloten om de mensen 60-65 in plaats van AstraZeneca ook Pfizer te geven. Ik wil gewoon zelf kunnen kiezen en niet iets door mijn strot geduwd krijgen wat gevaarlijk is voor mijn gezondheid.

  1. Helemaal eens, hopelijk zijn er straks zonbestemmingen die toeristen vaccinatiereizen aan gaan bieden……. gat in de markt👍

 11. De petitie “Pfizer/Moderna voor elke 60-plusser die dat wil” is inmiddels meer dan 5000 keer ondertekend.
  Als iedere Astra Zeneca weigeraar dat ook wil doen dan komen we hopelijk al een stuk verder. Hoe meer ondertekeningen hoe beter