Registeren Inloggen

MAX Opiniepanel: ‘Niet zien familie en vrienden ergst’

Afgelopen week legden we aan het MAX Opiniepanel een aantal vragen voor over de maatregelen die getroffen zijn in de strijd tegen corona. Houdt u zich strikt aan regels? Stoort u zich aan anderen? Wat vindt u het ergst?

Houden aan de regels

Het overgrote deel (96,1%) van de bijna 4000 ondervraagden geeft aan zich ‘redelijk goed’ of zelfs ‘strikt’ aan de maatregelen van sociale onthouding (social distancing) te houden. Slechts een half procent vindt het allemaal overdreven.

Maar liefst 77,5% zegt zich ‘zo lang als nodig’ te houden aan de gestelde regels. Voor ruim een vijfde (21,5%) mag het na 28 april allemaal wat wel soepeler. Een zeer kleine groep (0,3%) houdt zich sowieso niet aan de regels.

Hoe vervelend het ook is, pas je aan en doe wat er van je wordt gevraagd. Een beetje minder “piepen”, dan worstelen we ons er met z’n allen doorheen. We hebben voor hetere vuren gestaan, kom op Nederlanders!

Storen aan anderen

Tegelijkertijd stoort 92,7% zich wel eens of zelfs vaak aan mensen die zich niet aan de regels houden van social distancing. Bijna een derde van de ondervraagden zegt vaak iemand te zien die zich niet aan de regels houdt en zich daaraan te storen. Een kleinere groep stoort zich niet: ‘zo lang ze maar uit mijn buurt blijven’.

In ons appartement mogen maar twee personen in de lift. Als mijn man en ik in de lift staan en de lift stopt op een andere etage, stappen soms toch andere bewoners in terwijl wij protesteren. Ongelofelijk!

Spanningen

Gelukkig leiden de regels voor de meeste mensen nog niet direct tot huiselijke spanningen. Een grote meerderheid van 82,7% zegt geen spanningen te ervaren binnen familie of vrienden als het gaat om het naleven van de regels. De mensen die wel spanningen ervaren zeggen dat dit dan te maken heeft met bijvoorbeeld het bezoek van/aan (klein)kinderen (5,2%) of over activiteiten buiten de deur (4,7%).

Ikzelf heb geen problemen met de lockdown, maar mijn echtgenoot heel erg. En dat geeft mij dan weer stress

Familie en vrienden

Als we vragen naar de redenen waardoor spanning oploopt of de gemoedstoestand gedrukt wordt, zien we dat de meeste mensen moeite hebben met het feit dat ze vrienden en familie niet kunnen ontmoeten:

  1. Niet zien van familie en vrienden (54,5% spreekt van een sterke reden)
  2. Zorgen om gezondheid familie/vrienden (51,5% sterke reden)
  3. Het gevoel opgesloten te zitten (33,6%)
  4. Angst voor eigen gezondheid (33,4%)

Ruim de helft van de ondervraagden vindt zichzelf kwetsbaarder voor corona dan andere mensen. Toch blijkt dus dat mensen zich meer zorgen maken over anderen dan over zichzelf.

Ik mis de knuffels en aanrakingen van mijn kleinzoon (4 jaarr) en uiteraard van mijn kinderen. Ik zorgde groot deel van de week voor mijn kleinzoon en nu heb ik hem al bijna 4 weken alleen van een afstand gezien.

Geef een reactie