Registeren Inloggen

Medicijnen gebruiken en bewaren bij hitte: hier moet u op letten

Het warme weer heeft niet alleen effect op mens, dier en natuur, maar ook op medicijnen. Bepaalde medicijnen werken door het warme weer anders dan normaal. Bovendien moeten sommige middelen anders bewaard worden als het kwik boven de 25 graden uitkomt.

Andere werking medicijnen door hitte

Gebruikt u medicatie voor hart- en vaatziekten, luchtwegproblemen, psychiatrische ziekten of diabetes? Dan is het raadzaam om de bijsluiter erbij te pakken. Het Nederlandse Rode Kruis schrijft op haar website dat de werking van deze medicijnen kan veranderen. Met name het effect dat zij hebben op de temperatuur van het lichaam is een aandachtspunt voor degenen die deze medicatie in huis hebben.

Contact met huisarts of apotheker

Dit geldt overigens niet voor alle medicijnen voor de bovengenoemde aandoeningen. Iedereen die wil weten of het middel dat hij of zij gebruikt door de warmte anders werkt dan normaal, doet er goed aan om de bijsluiter erbij te pakken. Als u deze niet meer heeft of deze niet goed kunt lezen, kunt u ook contact opnemen met de huisarts of de apotheker. Zij kunnen u voorzien van de juiste informatie. Kent u iemand die dit soort medicijnen gebruikt en die zelf niet in staat is om de dokter of apotheker te bellen? Dan kunt u dit voor deze persoon doen. Leg de situatie wel altijd uit via de telefoon. Als u dit niet doet, loopt u de kans dat u de informatie niet krijgt.

Bewaaradvies bij warmte

De warmte heeft ook invloed op de manier waarop sommige middelen bewaard moeten worden. Het is zonde als medicijnen niet meer kunnen worden gebruikt. Medicatie zonder speciaal bewaaradvies kan het best worden opgeborgen in een afgesloten kast waar het droog en relatief koel is. Kamertemperatuur (tot maximaal 25 graden) is een goede maatstaaf om aan te houden. Ook tijdens een hittegolf is dit een prima bewaarplek. Zetpillen overleven het hier echter niet. Deze smelten bij hoge temperaturen, maar mogen ook niet altijd in de koelkast. Op het etiket of op de bijsluiter staat wat u het best kunt doen in zo’n geval. Ook kunt u altijd contact opnemen met de huisarts of de apotheker.

Ook vloeibare geneesmiddelen die u normaal gesproken buiten de koelkast bewaard, mogen niet zomaar in de koelkast als binnen het kwik stijgt. Er kunnen dan kristallen ontstaan, waardoor het middel niet meer werkt. De bijsluiter, arts of apotheker kan dan wederom uitkomst bieden.

Gebruikt u oogdruppels die wel in de koelkast mogen? Dan is het handig om deze voor gebruik even op te warmen in de handen. Dat is prettiger voor de ogen.

Over medicatie en warmte

Wilt u meer weten over de werking of het bewaren van medicijnen bij hitte? Raadpleeg dan de website apotheek.nl, een initiatief van de Nederlandse beroepsvereniging voor apothekers. Hierop vindt u heel veel informatie over dit onderwerp.

Met deze medicijnen mag u niet achter het stuur

(Bron: BENU Apotheek, Apotheek.nl, MAX Vandaag. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie