Registeren Inloggen

Dit moet u doen met medicijnen die u niet gebruikt

Veel Nederlanders hebben medicijnen in de kast liggen die niet meer worden gebruikt. Uit onderzoek blijkt dat er elk jaar voor 100 miljoen euro aan bruikbare medicijnen wordt verspild. Gemiddeld 28 volle vaten per maand. Hoe kan dat? En wat kunt u doen om deze verspilling tegen te gaan?

Waarom de kasten vol liggen

Er zijn verschillende redenen waarom patiënten medicijnen hebben, die ze niet gebruiken. Bijvoorbeeld omdat ze met de medicatie gestopt zijn of op een ander middel zijn overgestapt. Apothekers geven ook vaak te veel medicijnen mee. Dit is handig, omdat u dan niet steeds terug hoeft voor nieuwe. Tot blijkt dat u ze niet allemaal nodig hebt. Uit een peiling van tv-programma Radar blijkt dit bij 25 procent van de 31.000 ondervraagden het geval.

Wat doet de apotheek tegen verspilling?

De apotheek geeft u de eerste keer dat u een medicijn gebruikt vaak een kleine hoeveelheid mee. Als u niet doorgaat met het medicijn blijft u niet met een voorraad zitten. Wordt u tussentijds opgenomen in het ziekenhuis, dan mag u alleen de medicijnen nemen die u daar krijgt. Maar apotheken maken steeds vaker afspraken met ziekenhuizen zodat u uw medicijnen van thuis kan blijven gebruiken tijdens uw opname.

Wat kunt u zelf doen?

Het belangrijkste is dat u therapietrouw bent. Dat betekent u zich houdt aan de behandeling zoals voorgeschreven. Ga in gesprek met uw apotheker als u uw medicijnen vaak vergeet in te nemen of als u bijwerkingen krijgt. Dan wordt er gezocht naar een oplossing. Ook kan een medicijnoverzicht helpen. U kan dit overzicht aanvragen bij uw apotheek en het meenemen naar al uw zorgverleners. Op die manier voorkomt u dat u medicatie dubbel voorgeschreven krijgt.

Wat doe ik met medicijnen die ik niet gebruik?

Houdt u toch medicijnen over? Gooi ze dan niet in de prullenbak en spoel ze niet door het toilet. Dan komen de chemische stoffen in het grond- en oppervlaktewater terecht. Dat is erg slecht voor het milieu. Breng de medicijnen altijd terug naar de apotheek of breng ze naar een plek bestemd voor klein chemisch-afval. Vaak hebben apotheken ook een recyclebak voor de verpakkingen van uw medicijnen. Denk aan de drukstrips en de doosjes.

Waarom niet hergebruiken?

Medicijnen die u ongebruikt terugbrengt naar de apotheek worden niet aan een andere patiënt gegeven. Dat mag niet volgens de wet. Het risico dat een geneesmiddel niet goed meer werkt of thuis niet goed is bewaard, is te groot. Alle ongebruikte medicijnen die u nog in de kast heeft liggen, worden vernietigd als u ze naar de apotheek terugbrengt.

Medicijnenkluisje gaat verspilling tegen

Apotheken en onderzoekers zijn op zoek naar manieren om verspilling tegen te gaan. Het Elisabeth-TweeSteden ziekenhuis in Tilburg is in april 2021 begonnen met een proef met kankermedicijnen. Deze medicijnen worden in een klein kluisje meegegeven. Die bewaart de pillen onder de juiste omstandigheden en geeft per keer een goede dosis af. Als de patiënt met de medicijnen stopt vanwege bijwerkingen of overlijden kunnen de medicijnen die over zijn in het kluisje hergebruikt worden. Apothekersorganisatie KNMP heeft ook het project Farmabuddy lopen. Patiënten in de laatste levensfase krijgen een vast contactpersoon in de apotheek die toeziet op het medicijngebruik. Ook dit gaat medicijnverspilling tegen.

Bron: EenVandaag, NOS en apotheek.nl

Doe mee met de eindejaars-medicijnencheck

Geef een reactie

Reactie

    Er zijn artsen/apothekers die niet gebruikte medicijnen terugnemen en, indien mogelijk, opnieuw uitgeven om zo de afvalberg te verkleinen en kosten te besparen. Waarom wordt dit niet in het artikel meegenomen? 100 miljoen is nogal een berg geld.