Registeren Inloggen

Medicijnen nemen is ingewikkeld, zo doet u het goed

Als u medicijnen gebruikt, is het belangrijk dat u zelf goed weet wat u slikt en waarvoor. Maar hoe houdt u dat allemaal bij? En hoe gebruikt u uw medicijnen veilig? Wij zetten het een en ander voor u op een rij.

Wijs met medicijnen

Als u ouder wordt verandert uw lichaam. De werking van medicijnen verandert daardoor ook. Uw medicijnen werken bijvoorbeeld sterker, maar de werking kan ook zwakker worden. U kunt ook last krijgen van andere of heftigere bijwerkingen. Volgens apothekersvereniging KNMP is medicijngebruik daarom maatwerk. Het is dus belangrijk dat u goed weet wat u gebruikt en waarvoor. We zetten informatie en tips over hoe u veilig medicijnen gebruikt op een rij.

Apotheker zorgt voor veilig medicijngebruik

Een apotheker is een zorgverlener. Hij regelt alles rondom uw medicijnen. Hij geeft u het juiste medicijn in de juiste dosering en controleert of het medicijn geschikt en veilig te gebruiken is voor uw aandoening. Als u meerdere medicijnen slikt, controleert hij of al uw medicijnen samengaan. De adviezen die de apotheker geeft, bespreekt hij meestal met uw arts.

Tip 1
Als u vragen heeft over uw medicijnen, kunt u die altijd stellen aan uw apotheker of huisarts.

Tip 2
Het kan voorkomen dat u uw medicatie een keer bij een apotheker haalt waar u normaal nooit komt. Bijvoorbeeld in het ziekenhuis of in het buitenland. Het is dan belangrijk om dat door te geven aan uw eigen apotheker. Zo blijft uw medicatiedossier compleet.

Weet wat u gebruikt

Zorg dat u zelf goed weet wat u allemaal gebruikt. Om dat bij te houden kunt u altijd een medicijnoverzicht opvragen bij uw apotheek. Het is handig om die mee te nemen als u bijvoorbeeld naar een arts of specialist gaat. Zo zijn zij ook op de hoogte van uw medicatie en andere bijzonderheden.

Tip
Slikt u meerdere medicijnen en vindt u het moeilijk om bij te houden wanneer u wat moet slikken? U kunt bij de apotheek vragen of ze uw medicijnen meegeven in een medicijnrol. Uw medicijnen worden dan verpakt per tijdstip en per dag. Dit kunt u ook zelf doen door een speciaal medicijndoosje te kopen waarin u uw medicijnen per dag en tijdstip kunt verdelen over verschillende vakjes.

Omgaan met bijwerkingen

Heeft u last van bijwerkingen? Stop dan nooit zomaar met het slikken van de medicijnen die dit veroorzaken. Overleg altijd eerst met uw apotheker en arts. Uw huisarts kan u een vervangend medicijn voorschrijven. Het kan ook zijn dat u juist niet kunt stoppen met een bepaald medicijn omdat het verslavend werkt. Denk bijvoorbeeld aan slaapmiddelen. Raadpleeg ook dan uw apotheker en arts.

Tip 1
Om te garanderen dat uw medicijnen goed werken is het belangrijk om zo goed mogelijk de instructies bij het medicijn op te volgen. Het risico op bijwerkingen is dan het kleinst.

Tip 2
U kunt altijd teruggaan naar uw apotheker om vragen te stellen over het gebruik van uw medicijn. Er staat ook veel uitleg over medicijnen op de website www.apotheek.nl.

Medicijnen weggooien

Heeft u medicijnen over die u niet meer gebruikt of die over de datum zijn? Deze kunt u inleveren bij uw apotheek. U kunt ze ook zelf weggooien bij het klein chemisch afval. Als u ze inlevert bij uw apotheker is het belangrijk dat u:

  • Alleen de strips inlevert, zonder doosje
  • Etiketten verwijdert waar persoonlijke informatie opstaat
  • Gebruikte naalden in een naaldencontainer of naaldenbeker doet. Deze krijgt u gratis van uw apotheker als u daar ook de naalden heeft gekocht.

De informatie uit dit artikel is afkomstig uit het boekje ‘Wijs met medicijnen’ van KNMP.

Geef een reactie

Reactie

    Ik vind dat apotheken niet waarmaken hetgeen ze pretenderen. Ze zeggen dat ze het medicijngebruik goed controleren en uitgebreide informatie verschaffen. Maar ik heb al vaker recepten voor extreem langdurig antibioticum-gebruik gehad. De apotheek heeft mij nooit gezegd dat dit uitzonderlijk en in feite off-label was. Ik vind dat dit wel bij hun informatieplicht hoort. Daarentegen signaleerde de apotheek wel dat er 9 tabletten in plaats van de gebruikelijke 7 tabletten van hetzelfde antibioticum werden voorgeschreven door de huisarts. Is de conclusie dat de apotheek de recepten van een specialist niet controleert en evenmin becommentarieert? Dat vind ik wel belangrijk als patiënt.