Registeren Inloggen

Niet elke zonnebrand geeft goede bescherming

De Consumentenbond waarschuwt tegen zonnebrandmiddelen die onvoldoende beschermen. De jaarlijkse zonnebrandtest laat dit jaar 3 producten zien die niet de beloofde “Sun Protection Factor” (SPF) halen. De belangenvereniging raadt daarom af om deze producten te gebruiken. Maar ook is er een lijst vrijgegeven van zonnebrandmiddelen met de laagste impact op het milieu. Die krijgen een label “Groene Keuze.”

Risico op huidkanker

De SPF op uw zonnebrandmiddel staat voor Sun Protection Factor. U leest dan bijvoorbeeld SPF 30 of SPF 50(+) op de flacon. Daarmee geeft de fabrikant aan hoeveel bescherming een product biedt tegen uv B-straling. Hoe hoger het nummer, hoe hoger de bescherming. Als u te veel van die straling krijgt op uw huid, loopt u het risico op huidkanker. Dat neemt de Consumentenbond mee in zijn jaarlijkse onderzoek. Hieronder staan de resultaten.

Onvoldoende bescherming

De 3 producten die volgens het onderzoek falen in bescherming tegen de zon zijn:

  1. Etos natural Sun lotion SPF30,
  2. Suntribe All Natural Zinc Sun Stick SPF 30
  3. Clinique mineral Sunscreen lotion for body SPF30

In het onderzoek van de Consumentenbond behaalden deze producten geen SPF 30, maar SPF 21 (Etos), SPF 12 (Suntribe) en SPF 11 (Clinique). Dus is de bescherming aanzienlijk minder. De eerste 2 merken reageren dat ze zich niet herkennen in de testresultaten. Daarom gaan ze een intern onderzoek instellen. De derde heeft (nog) geen reactie gegeven.

Vertrouwen op beschreming

“Deze falende zonnebrandmiddelen vormen een flink risico,” zegt Sandra Molenaar, directeur van de Consumentenbond. “Consumenten denken namelijk goed beschermd te zijn tegen de zon. Maar in werkelijkheid lopen ze het gevaar te verbranden. Met een pijnlijke huid én het risico op huidkanker tot gevolg. Dat moet echt beter. Consumenten moeten erop kunnen vertrouwen dat zonnebrandmiddelen echt de bescherming bieden die op de verpakking staat.”

Groene keuze

Maar er is ook nog goed nieuws. Voor het eerst geeft de Consumentenbond het label Groene Keuze aan producten die de laagste impact hebben op het milieu. Voor zonnebrand is er gekeken naar de gebruikte uv-filters. Maar ook keken ze naar andere ingrediënten, materiaal en gewicht van de verpakking. Tot slot was er aandacht voor of deze flacons gemakkelijk leeg gaan zonder verspilling.

5 zonnebrandmiddelen uit de categorie SPF 30 krijgen nu dit groene label:

  1. Jetske Ultee Suncover
  2. Cien (Lidl) Sun Lotion 30 Love your planet
  3. Naïf Sunscreen body
  4. Hema Mineral sunscreen sun lotion
  5. Kruidvat Solait Natural Sun Lotion

Bron: Consumentenbond
Foto: ANP

Let op: een zonverbrande huid komt ook in het voorjaar voor

Geef een reactie