Registeren Inloggen

Onderzoek: Nederlanders niet voorbereid op hun oude dag

Nederlanders zijn niet of nauwelijks voorbereid op hun oude dag en de zorg die daarbij komt kijken. Die conclusie trekt de branchevereniging van zorgorganisaties ActiZ op basis van onderzoek dat het onder ruim duizend mensen liet uitvoeren.

Niet voorbereid op oude dag

Ruim 80 procent van de Nederlanders heeft nog niets concreets geregeld voor de zorg die ze in de toekomst als oudere nodig hebben. Meer dan de helft praat ook niet over hun oude dag met anderen. Vooral 50-plussers vertonen dit uitstelgedrag. Ze vinden zichzelf bijvoorbeeld nog te jong, of weten niet wat ze nu al kunnen regelen. Slechts een kwart van alle Nederlanders denkt er wel regelmatig over na. Volgens ActiZ vinden Nederlanders zichzelf oud als ze rond de 73 jaar zijn.

Actiz maakt zich zorgen

“Dit zijn aantallen om je letterlijk zorgen over te maken”, reageert voorzitter Anneke Westerlaken van ActiZ. ‘Eigenlijk moet iedereen een afvinklijstje hebben, waardoor ze weten wat ze nu al kunnen doen om goed oud te worden’, aldus Westerlaken. ‘Voor zichzelf of voor hun naasten. We weten dat voorbereiding zo ontzettend belangrijk is. De zorg voor ouderen verandert enorm: het aantal ouderen stijgt gigantisch, terwijl het personeel veel minder hard meegroeit. Dit doet een groot beroep op de samenleving, die zorgzamer moet worden.”

Volgens de voorzitter kunnen veel problemen dan worden voorkomen. “Zoals eenzaamheid of het risico op vallen.” Ze geeft als voorbeeld het huis voorbereiden door alvast drempels te verwijderen.

Velen bereid tot mantelzorg

Uit het onderzoek komt ook positiever nieuws naar voren. Nederlanders zijn volgens de resultaten bereid om zelf goede ouderenzorg te realiseren. Mensen willen zo lang mogelijk thuis blijven wonen, gezonder eten, hun woning aanpassen en gebruikmaken van technologie. Ze zijn zelfs bereid te verhuizen naar een woning die meer voor hen geschikt is. Daarnaast zou maar liefst driekwart van alle Nederlanders bereid zijn om voor hun eigen partner te zorgen. En minimaal 60 procent wil dat ook doen voor mensen uit de buurt, vrienden, kennissen en de eigen ouders. Dat stemt Westerlaken tevreden. “Dat is mooi, want de uitdagingen in de zorg zijn niet alleen het probleem van de ouderenzorg, maar van heel Nederland.”

Het huidige stelsel van de ouderenzorg moet op de schop

(Bron: ActiZ, Archief, ANP. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reactie

    Wij zijn bijna 80 en toen wij 65 waren, hebben wij onze stappen gezet met in gedachte, dat als de èchte problemen zouden komen, er genoeg bejaardencentra, aanleunwoningen en verpleeghuizen zouden zijn.
    En dat het werken in de zorg ‘aantrekkelijk’ zou zijn.
    Dat mocht je toen ook nog verwachten.
    Niets is nu minder waar.

    U zegt in uw artikel “het aantal ouderen stijgt gigantisch”….
    ‘We’ wisten toch allemaal dat er omstreeks deze tijd veel ouderen zouden zijn en de regeringen hadden toch járen, vanaf 1950, de tijd zich daar op voor te bereiden? Men en ook u doet net of het iets onverwacht is en er nu plotseling op geacteerd moet worden.

    De ouderen worden gezien als een soort plaag: ‘de grijze golf’, die bestreden moet worden. Een beledigende benaming trouwens.

    Uw artikel legt de bal bij ‘de Nederlanders’, maar gaat niet in op de rol van de overheid in deze afbouw van de ‘verzorgingsmaatschappij’. U accepteert de bezuinigingen, zet geen vraagtekens bij de ontwikkelingen, maar legt de bal bij de zwakste schakel, de tachtigers die geen kant op kunnen.
    Dat vind ik heel jammer en Maxmeldpunt onwaardig.

    Respect voor ouderen zegt naar mijn idee iets over de beschaving van een land. En dan schaam je je ervoor Nederlander te zijn.

    En dan wat persoonlijker. Wij zijn bàng voor de komende jaren: twee kinderen die op grote afstand wonen en zelf al lichamelijke klachten hebben, de maatschappij=digitalisering die ingewikkelder wordt, buren die drukdrukdruk zijn, een nauwelijks bereikbare gezondheidszorg, een steeds kleiner worden kring om je heen, omdat al je vrienden zijn overleden, en ga zo nog maar even door.