Registeren Inloggen

Schimmel in huis: wat zijn de oorzaken en hoe schadelijk is het voor uw gezondheid?

In veel huizen komt schimmel voor. Denk aan de badkamer, keuken, of zelfs in de slaapkamer. Maar waardoor ontstaat het en hoe slecht is dit eigenlijk voor uw gezondheid? 

De oorzaken

Om meteen met de deur in huis te vallen: de oorzaak van schimmel in huis, is vocht. Dit kan op verschillende manieren uw huis binnendringen. Bijvoorbeeld door een hoge luchtvochtigheid vanwege het weer, maar ook doordat u zweet en ademt. Daarnaast dragen ook douchen, koken, schoonmaken, wassen en klussen hieraan bij. Ook kan er schimmel ontstaan door een bouwkundig probleem. Denk hierbij aan lekkages, optrekkend vocht of koudebruggen.

Hoe schadelijk is schimmel in huis voor uw gezondheid?

Het kan per persoon verschillen hoeveel last iemand heeft van schimmel in huis. Maar over het algemeen kan schimmel voor gezondheidsklachten zorgen als geïrriteerde rode, jeukende ogen, keelpijn, niezen en hoesten, een verstopte neus, piepende ademhaling en benauwdheid. Daarnaast kan het astma en andere luchtwegklachten verergeren. Schimmel in huis kunt u dus beter vermijden en bestrijden. Ervaart u (ernstige) klachten? Raadpleeg dan uw huisarts, of vraag advies aan een longverpleegkundige.

Hoe voorkomt u schimmel in huis?

Om te voorkomen dat er schimmel in uw huis ontstaat, is het van belang dat u uw huis goed ventileert. Zet de ramen bijvoorbeeld regelmatig open om het huis te luchten, zodat het vocht wordt afgevoerd. Ook kan het helpen om de verwarming aan te zetten om de lucht enigszins te drogen. Hieronder zetten we nog enkele tips op een rij om de kans op schimmel te verkleinen:

  • Probeer zo kort mogelijk te douchen en maak de douche en tegels achteraf droog.
  • Breng schimmelwerende muurverf aan in vochtige ruimtes zoals de badkamer.
  • Maak gebruik van het interne ventilatiekanaal tijdens het douchen en koken of zet een raam open.
  • Zet de afzuigkap aan tijdens het koken en houd zoveel mogelijk de deksels op de pannen.
  • Centrifugeer de was nadat het wasprogramma voltooid is een keer extra. Hierdoor hoeft de was minder lang te drogen.
  • Hang indien mogelijk de was buiten om te drogen. Gebruikt u een droger, zorg dan voor een afvoer naar buiten of zet een raam open.
  • Haal kalk en vuil weg, zodat schimmels zich minder snel kunnen hechten.
  • Zorg voor een goed geïsoleerde woning, zo ontstaat er minder snel condens en zullen er dus ook minder snel zwarte, grijze of bruine schimmelplekken ontstaan.

Schimmel bestrijden

Zijn er al schimmelplekken aanwezig in uw woning? Verwijder dit dan zo snel mogelijk. Hiervoor kunt u een schuursponsje, soda of chloor gebruiken. Er zijn ook speciale middelen tegen schimmel te verkrijgen. Gebruik echter alleen middelen met een toelatingsnummer en vermijd producten waar geen ingrediënten op vermeld staan. Let daarnaast op of de ondergrond bestand is tegen deze middelen en meng nooit zomaar schoonmaakmiddelen door elkaar. Gaat u ermee aan de slag? Draag dan tijdens het schoonmaken een mondkapje en handschoenen om eventuele gezondheidsklachten te voorkomen.

Soms is de schimmel te vergevorderd en daardoor hardnekkig. Deze is dan bijvoorbeeld door de muren heen gegroeid. In dat geval, en als de schimmel is ontstaan door een bouwkundig probleem, zult u de hulp van een deskundige moeten inschakelen, die de schimmel voor u weghaalt.

Zelf de schoorsteen schoonmaken: mag dat wel?

Bron: MAX Vandaag, GGD Leefomgeving, Milieu Centraal, AD. Foto: Shutterstock

Geef een reactie