Registeren Inloggen

Sportraad pleit voor wet op bewegen als eerste levensbehoefte

Bewegen is goed en kan ziektes zoals suikerziekte type 2 voorkomen. Ook werken uw hersenen veel beter als u regelmatig beweegt. De Nederlandse Sportraad ziet bewegen daarom als eerste levensbehoefte. De raad wil verder gaan dan het stimuleren van bewegen en vraagt de overheid het te gaan beschermen bij wet. Meldpunt spreekt hierover met pleitbezorger neuropsycholoog Erik Scherder.

Moet de overheid burgers beschermen tegen inactiviteit?

“Dat is waar we ons hard voor maken ja,” bevestigt Scherder. “De overheid moet de gezondheid beschermen en in actie komen. Er zijn alle bewijzen voor! Wat niet bewegen met de mensen doet, hebben we kunnen zien tijdens corona. En daarvoor met een andere pandemie, namelijk die van de bewegingsarmoede. Overgewicht is de oorzaak van een heleboel ziekten. Denk nog maar eens een keertje terug aan corona. 80 tot 85% van de Mensen op de IC zat in die groep.”

Begin bij jonge kinderen

“Nu zitten kinderen de hele dag in de klas en daarna gaan ze naar de BSO. Daar gaan ze zitten gamen, maar ze bewegen nauwelijks,” gruwelt Scherder. “Als schoolkinderen elk half uur dat zitten onderbreken met 3 minuten bewegen, dan maakt dat heel wat los in hun lichaam. Dan blijven ze namelijk gevoelig voor (het hormoon) insuline. En als dat gebeurt krijgen ze niet zo gauw suikerziekte type 2. Zo blijft de insuline op niveau. Dus even naast je stoel gaan staan is al genoeg. Maar er bij een beetje bewegen of springen is nóg beter.”

Goed voorbeeld voor de ouderen

“Het mooie is dat als ouders hun kinderen dit zien doen, dat ze dan zelf misschien ook wel gaan mee doen. En hetzelfde geldt voor de grootouders,” constateert Scherder. Ook hart- en vaatziekten bij volwassenen komen minder vaak voor bij regelmatige beweging. Wat houdt u tegen?

“Natuurlijk kan niemand u dwingen om te gaan bewegen. Maar u kunt wel dat zitten eventjes onderbreken. Er zijn genoeg mensen die die dit wel weten, maar tot die richten we ons niet. Het gaat mij vooral om de achterstandswijken, want die mensen hebben andere zorgen aan hun hoofd.”

Waar blijft die wet?

“Dit moet van bovenaf geregeld worden. Dit hoort in een wet thuis, namelijk de wet op de publieke gezondheid. We hebben een brief opgesteld voor minister Ernst Kuipers van Volksgezondheid. Maar hij blijft het een keuze van het individu vinden…. Ja daaaag! Je leest overal over een pandemie van een fysiek inactieve levensstijl. Dat heb ik niet zelf bedacht. Daar bestaan heel veel studies over.”

Geen betutteling naar bescherming

“Maar ik had het wel 100 keer kunnen zeggen, en dan noemt Kuipers het betutteling. Maar dat zou je dan ook kunnen zeggen van die 1,5 meter afstand bewaren tijdens de lockdowns of het verplicht dragen van mondkapjes. Dan noemen ze het wél ineens bescherming van de gezondheid en niet betutteling. Maar dit gaat óók om bescherming van de gezondheid. En daarom is het een eerste levensbehoefte.”

“Het is niet zo dat ze het in die achterstandswijken niet willen. Maar ze hebben simpelweg andere zorgen. Daarom heeft de overheid die plicht om voor de gezondheid van zijn burgers te zorgen. Vergelijk het met het roken. Daar was ook een ingreep van bovenaf nodig. We hebben het nu 2 jaar lang vriendelijk geprobeerd, maar nu is het tijd voor actie. Kuipers heeft een meerjarig plan voor de Volksgezondheid geschreven. Maar het woord bewegen komt er maar 3 keer in voor. Nou, wij gaan daar vol op inzetten.”

3 blokkades van bewegen

De Sportraad zegt in de brief dat bewegen lang niet altijd een vrije keus is. De raad wijst op 3 belangrijke blokkades:

  • Volgebouwde wijken zónder sportvoorzieningen
  • Groepen die door een gebrek aan geld of een beperking weinig mogelijkheden hebben
  • De hele dag zitten op school, werk en zorginstellingen

Daarom moet er een sportaanbod komen dat voor iedereen bereikbaar en betaalbaar is, liefst bij wet.

Foto: ANP

Meer bewegen? Zo leert u actieve gewoontes aan

Geef een reactie

Reactie

    Ben nu ruim 79 jaar , ga al tientallen jaren elke week ongeveer 25 km een stevige wandeling maken van plusminus 5 – 6 km per uur !
    De wintermaanden vormt dat een propleem , daarom gaan wij circa 5 maanden naar Zuid Spanje waar men heerlijk in alle opzichten kan wandelen !!