Registeren Inloggen

Werkt een muggenstekker, en is deze schadelijk voor uw gezondheid?

Een muggenstekker zou ervoor moeten zorgen dat u geen last meer heeft van muggen. Maar werkt dit apparaatje wel echt? En is het niet schadelijk voor uw gezondheid?

Wat is een muggenstekker?

Een muggenstekker moet er voor zorgen dat u geen last meer heeft van muggen. Op muggenradar.nl kunt u zien hoe groot de overlast van muggen is in Nederland, op basis van ingestuurde waarnemingen. Zijn het er in uw omgeving veel? Dan kunt u het apparaatje in het stopcontact stoppen, waarna er een geurloze damp vrijkomt. Deze bevat meestal prallethrin of metofluthrin, onderdeel van pyrethroïden. En dit zou u moeten verlossen van de muggen, maar is dat echt zo?

Werkt het echt tegen muggen?

Pyrethroïden zijn natuurlijke en synthetische stoffen. Natuurlijke pyrethroïden zitten vaak in spuitbussen om insecten mee te bestrijden en mogen ook in de landbouw worden gebruikt. Natuurlijk betekent echter niet meteen ‘goed’ of ‘veilig’. Natuurlijke pyrethrinen zijn wel minder schadelijk voor zoogdieren en vogels dan veel synthetische pyrethroïden, maar nog steeds erg schadelijk voor vissen en nuttige insecten, zoals bijen.

Synthetische pyrethroïden, zoals prallethrin of metofluthrin, zijn volgens de website Waarzitwatin van de Rijksoverheid speciaal ontwikkeld om de werkzaamheid van pyrethroïden te verbeteren. En ze zijn nog giftiger voor sommige soorten insecten. Veel synthetische pyrethroïden worden dan ook minder snel afgebroken dan natuurlijke pyrethroïden.

De combinatie van deze natuurlijke en synthetische pyrethroïden zit dus in een muggenstekker. Deze stof is daardoor zo giftig voor muggen, dat ze gedood worden. Dit geldt zelfs niet alleen voor muggen die al in uw kamer aanwezig zijn, maar ook voor muggen die naar binnen vliegen.

Is een muggenstekker veilig voor uw gezondheid?

Er zitten dus een hoop chemische stoffen in een muggenstekker, wat effectief is om muggen te bestrijden. Maar kan dit kwaad voor uw gezondheid? Omdat veel stekkers onder biociden vallen moeten ze goedgekeurd worden door het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) voordat ze verkocht mogen worden. Op de verpakking kunt u het nummer dat begint met een N of NL terugvinden, wat betekent dat het product is toegelaten. U kunt toegelaten producten ook vinden op de website van de Ctgb. Deze muggenstekkers zijn dus veilig voor uw gezondheid, mits u deze normaal en volgens de handleiding gebruikt.

Waar extra op letten met muggenstekker?

De muggenstekker juist gebruiken is dus van belang. Gebruik de stekker in ieder geval alleen binnenshuis in de ruimte met de aanbevolen vierkante meters en plaats deze niet in de buurt van etenswaren en aquaria. Let daarnaast op het voltage (aantal volt) – dit verschilt per muggenstekker – en steek de stekker niet langer dan voorgeschreven in het stopcontact. Gebruik de stekker ook niet langer dan het aanbevolen aantal dagen en vul de vloeistof niet zelf bij als deze op is.

Tot slot is het raadzaam om de muggenstekker uit de buurt te houden van (klein)kinderen, jonger dan 2 jaar, aangezien zij sneller dingen in hun mond stoppen. Ook kunnen ze gevoeliger reageren op de stof, omdat zij minder lichaamsgewicht hebben.

Toch in direct contact met pyrethroïden?

Pyrethroïden zijn giftig wanneer u dit inslikt en kunnen uw huid, ogen en luchtwegen irriteren. Vermijd daarom contact. Heeft u een (contact)allergie? Dan kunt u sneller last krijgen van huiduitslag, jeuk, bultjes of geïrriteerde slijmvliezen. Is er direct contact geweest of merkt u dat u ineens last krijgt? Stop dan met het gebruik van de stekker en neem direct contact op met uw huisarts of de spoedeisende hulp.

Met deze tips heeft u minder last van wespen

(Bron: Waarzitwatin, Ctgb, Volkskrant. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reactie

    […] Lyme goed te kunnen monitoren is de Tekenradar ontwikkeld (vergelijkbaar met Muggenradar. Lees ook dit artikel dat daarop ingaat). Dat is een initiatief van onder meer de Wageningen University, het RIVM en […]