Registeren Inloggen

Digitaal VOG aanvragen via commerciële partij blijft risicovol

Voor bepaalde beroepen en vrijwilligersfuncties waar vertrouwen en veiligheid belangrijk zijn, is een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) vereist. Denk aan een functie in de zorg of een positie als jeugdsporttrainer. Aanvragen gaan via Justis, de screeningsautoriteit van het Ministerie van Justitie. Commerciële partijen werpen zich hierbij op als tussenpersoon, helaas vaak ook te kwader trouw. Dat gaat regelmatig mis, zoals 2 keer betalen voor hetzelfde product.

Bekend fenomeen

Het fenomeen van een dubbel betaalde VOG is redelijk bekend, maar nog altijd krijgt Meldpunt hier meldingen over binnen. Voordat we hier verder op ingaan, volgt hier eerst wat uitleg over hoe een officiële aanvraag werkt. Het is eigenlijk tamelijk simpel.

Alleen Justis behandelt VOG-aanvragen

Het begint bij een vraag van de werkgever, vrijwilligersorganisatie of sportvereniging. Die heeft voor de invulling van een vacature of stage binnen de organisatie een betrouwbare persoon nodig. Een VOG is een verklaring waaruit blijkt dat het justitiële verleden van een persoon geen bezwaar vormt voor de functie of het doel waarvoor de VOG is aangevraagd. Een turnclub wil bijvoorbeeld graag een persoon van onbesproken gedrag aanstellen als jeugdtrainer. Justis, de screeningsautoriteit van het ministerie van Justitie en Veiligheid, is de enige instantie die de VOG-aanvragen behandelt en de VOG afgeeft.

Digitaal of schriftelijk

De organisatie die om de VOG vraagt, vertelt u of u dit digitaal of schriftelijk kunt doen. Op Justis.nl staat uitgelegd hoe u die aanvraag moet doen. Binnen 1 tot 4 weken volgt dan een antwoord op de aanvraag van Justis. De kosten voor een digitale VOG aanvraag via Justis bedragen 33,85 euro (vrijgesteld van btw). De vereisten hiervoor zijn een DigiD, iDEAL en een geldig e-mailadres. De kosten voor een schriftelijke aanvraag via de gemeente bedragen 41,35 euro (vrijgesteld van btw).

Ontvang VOG via de post

U ontvangt de VOG altijd per post op het woonadres dat u in de aanvraag opgeeft. Bij een online aanvraag gaat het naar het adres van inschrijving in de Basisregistratie Persoonsgegevens (BRP). Het gaat dus om een verklaring op papier, die u moet kunnen overleggen aan de organisatie die u erom gevraagd heeft. In een echte VOG zitten allerlei echtheidswaarborgen ingebouwd, zoals een watermerk, logo en hologram. Zulke zaken kunnen niet getoond worden met een PDF of een kopie uit de printer.

Commerciële partijen

Tot zover is er niks aan de hand. Maar het wordt anders als u via een commerciële partij een aanvraag doet. Er zijn behoorlijk veel aanbieders en het succes is wisselend. Justis waarschuwt voor zulke partijen die voor u de aanvraag ‘klaarzetten’ bij hen. Ze zijn géén onderdeel of partner van Justis. Bezoek reviewssite Trustpilot eens en tik in ‘VOG aanvraag’. Dan ziet u direct waar het misgaat.

Risico van 2 keer betalen

Als u uw VOG-aanvraag laat klaarzetten door een van deze partijen, dan loopt u het risico om 2 keer te betalen. Ze brengen u namelijk eerst (verwerkings-)kosten in rekening. En vervolgens betaalt u ook nog eens het hierboven genoemde bedrag van 33,85 euro (vrijgesteld van btw) aan Justis. Dit gebeurt zeker niet door elke tussenpersoon, maar te oordelen naar de klachten op Trustpilot is dit bij een aanzienlijk aantal toch wel het geval. De kritiek van de bezoekers is niet mals bij enkele van deze sites. “Pure oplichting dit: 2x betalen voor hetzelfde product,” luidt de kritiek van bezoekers. Een omstreden site als mijnverklaring.nl is daarom al enige tijd uit de lucht. Toezichthouder ACM is hier ook alert op.

Lidmaatschap of abonnement opzeggen? Pas op voor opzegdiensten

(Foto: ANP)

Geef een reactie