Registeren Inloggen

Dit hulpmiddel kan helpen voorkomen dat u in een babbeltruc trapt

Babbeltrucs: ze vinden plaats op straat, bij uw eigen voordeur of telefonisch. Oplichters weten hun slachtoffers te bereiken. Maar er is een hulpmiddel dat u kan helpen om wat weerbaarder te worden tegen dit soort praatjes.

Babbeltrucs komen veel voor

Zoals ook in de uitzending van Meldpunt op 26 januari 2024, wordt er vaak gewaarschuwd voor babbeltrucs. Maar hierin wordt ook verteld dat tips, zoals de deur dicht doen of een gesprek beëindigen, voor velen onbeleefd of ongemakkelijk voelen. Wat beter werkt, is uzelf wat weerbaarder maken tegen al die smoezen waar oplichters mee komen. Dit kunt u oefenen middels een weerbaarheidstraining, maar er is ook nog een ander steuntje in de rug.

Tipkaart

Zo is er bijvoorbeeld de tipkaart van de politie, die u ook in de foto boven dit artikel ziet staan. De kaart kunt u uitprinten om bij uw voordeur op te hangen, zodat u een geheugensteuntje in de buurt heeft. Op deze kaart leest u wat u het beste kunt doen wanneer er onverwachts iemand voor de deur staat met een verhaal. Bijvoorbeeld dat iemand uw cv-ketel moet komen checken. Door de kaart nog eens te bekijken en de stappen te volgen, is de kans kleiner dat u meegaat in een babbeltruc. In dit artikel geven we nog meer tips om te voorkomen dat u wordt opgelicht.

Telefonisch benaderd?

De tipkaart is vooral handig voor situaties waarbij iemand daadwerkelijk voor uw deur staat. Maar wat kunt u dan het beste doen als u telefonisch benaderd wordt? Hieronder geven we enkele tips:

  • De belangrijkste tip: neem bedenktijd, laat u niet opjagen.
  • Controleer of er daadwerkelijk sprake is van een noodsituatie: hang op en bel zelf de instantie waar de persoon die u belde voor zou moeten werken.
  • Geef nooit uw pinpas en/of pincode af. Een bank of de politie vraagt daar nooit naar.
  • Bewaar altijd uw pinpas en pincode apart.

Slachtoffer geworden?

Hoe goed er ook wordt gewaarschuwd door instanties, het komt nog vaak voor dat mensen in babbeltrucs trappen. Bent u slachtoffer van een babbeltruc? Doe dan altijd aangifte bij de politie. 

(Bron: Archief, Politie. Foto: Shutterstock)

Maak uzelf sterk en weerbaar tegen babbeltrucs van oplichters

Geef een reactie