Registeren Inloggen

Elles: “Wees alert in de digitale wereld”

Elles de Bruin krijgt regelmatig appjes, sms’jes of mails die haar proberen op te lichten. Dit vindt ze best ingewikkeld, want het is soms lastig om te zien wat echt is. “Doe digitaal mee, maar blijf alert!”

Klikken in een reflex

‘Uw levering is in behandeling, bevestig levering hier’, met daarachter een internetlinkje. Dit bericht ontving ik vorige week als sms op mijn telefoon. Mijn eerste reflex was: ik klik erop. Maar toen dacht ik: waar klik ik dan eigenlijk op? Niet doen!

Ziekenhuis als “afzender”

Bij Meldpunt krijgen wij geregeld meldingen van kijkers die hiermee te maken krijgen: het zogenoemde phishing. Vaak komen zij via een datalek aan je telefoonnummer of e-mailadres, sturen mails en sms’jes. Als je er dan in tuint, hebben ze gegevens waarmee ze bijvoorbeeld geld van je rekening kunnen halen. Soms gebruiken ze zelfs de naam van een ziekenhuis als zogenaamde afzender. Wat misselijk!

Nephelpdeskmedewerker

Wat ook vaak gebeurt, is dat mensen gebeld worden door een nummer dat lijkt op dat van een bank of bedrijf, het zogenoemde spoofing. Je krijgt dan zogenaamd een helpdeskmedewerker aan de lijn, die een probleem wil oplossen. Eigenlijk zijn deze criminelen erop uit uw rekening te plunderen.

Blijf alert

De digitale samenleving is voor veel mensen erg ingewikkeld en iedereen wordt min of meer verplicht eraan mee te doen. Maar het is inmiddels ook heel logisch dat steeds meer mensen ernstige bedenkingen hebben om dat te doen. Want voordat je het weet ben je slachtoffer van een crimineel. Laat dit u niet weerhouden om digitaal mee te blijven doen. Maar blijft alert, want een beller, sms-er of mailer hoeft niet te zijn wie u denkt dat hij of zij is!

Let op: Oplichters sturen sms’jes namens PostNL

Geef een reactie