Registeren Inloggen

FIOD houdt 2 mannen aan voor fraude met goede doelen

De FIOD heeft op 21 januari twee mannen van 33 en 42 jaar uit Hendrik Ido Ambacht en Rotterdam aangehouden. Zij worden verdacht van belastingfraude en oplichting met goede doelen stichtingen. Meldpunt heeft meerdere keren uitgebreid aandacht besteed aan dit soort organisaties.

Onderzoek

De Fiscale Inlichtingen en Opsporingsdienst (FIOD) startte het onderzoek na meldingen van het CBF, het Centraal Bureau Fondsenwerving. Daar kwamen klachten binnen van verkopers die deur-aan-deur kalenders verkochten en vertelden dat de opbrengst naar zieke kinderen zou gaan. Maar volgens de FIOD kwam het geld daar niet terecht.

600.000 euro aan kalenders

De FIOD vermoedt dat er jaarlijks voor ruim 600.000 euro aan kalenders wordt verkocht. Daarover wordt geen omzetbelasting betaald. Ook is loon van verschillende werknemers waarschijnlijk niet in de loonadministratie verantwoord. Het vermoeden is dat een gedeelte  van het geld voor zakelijke doeleinden wordt gebruikt en de rest – ongeveer een derde – in de zakken van de verdachten verdwijnt.

Meer acties

De FIOD sluit niet uit dat er meer acties zullen volgen bij organisaties die op soortgelijke wijze te werk gaan.

Dans met een Kind

In een vorige uitzending van Meldpunt hebben we ook aandacht besteed aan een nep-stichting. Bekijk hier de uitzending over Dans met een Kind. Wilt u weten of een goed doel betrouwbaar is? Lees dan onze tips.

Geef een reactie