Registeren Inloggen

Opgelicht? Banken mogen u gegevens van de oplichter geven

Het is erg moeilijk om uw geld terug te krijgen nadat u bent opgelicht via internet. Van de bank krijgt u geen cent, en de oplichter laat natuurlijk niets van zich horen. Vanaf dit jaar is het voor slachtoffers eindelijk mogelijk om toch iets te doen, want de wet is veranderd. De bank mag de persoonsgegevens van de oplichter vrijgeven.

Machteloos

Gedupeerden staan vaak machteloos tegenover oplichters. De politie heeft te weinig mankracht en tijd om kleine boeven te vervolgen. Daarnaast mochten de banken geen gegevens van oplichters doorgeven in verband met de privacy. Eind 2020 brengt de Tweede Kamer hier verandering in. Banken mogen vanaf 2021 de gegevens van de fraudeur geven, zodat het slachtoffer een rechtszaak kan starten. Betaalvereniging Nederland verwacht dat alle Nederlandse banken eind februari zover zijn. Maar hoe komt u aan die gegevens van de crimineel? Wij leggen het stap voor stap uit.

Stap 1: Benader de verkoper

Probeer eerst zelf het geld terug te krijgen en zoek contact met de verkoper. Dit is namelijk nodig om succesvol aangifte te kunnen doen. En misschien is het pakketje nog onderweg. Als u de verkoper vraagt naar de status van uw bestelling, heeft die een aantal dagen om te reageren. Doet hij of zij dat niet en heeft u nog steeds niks ontvangen, dan mag u aangifte doen. Op sommige platformen kan de verkoper u blokkeren, maar ook dan moet u proberen contact te zoeken zodat u aangifte kan doen.

Stap 2: Doe aangifte

Doe daarna aangifte bij de politie. Dit kan online, telefonisch (0900 – 8844), of op een politiebureau. Doet u de aangifte online, dan heeft u DigiD nodig. Meld de fraude daarnaast altijd bij het platform waar u bent opgelicht, bijvoorbeeld bij Marktplaats. En bel altijd uw bank en de Fraudehelpdesk.

Stap 3: Benader de bank

Als u de aangifte heeft, kunt u naar uw bank. Maar zij zullen u niet zomaar de persoonsgegevens van de oplichter geven. De bank zal eerst zelf contact zoeken met de oplichter en vragen of hij het geld terug wil boeken. Pas als dit niet binnen 21 dagen gebeurt, krijgt u de naam en het adres.

Stap 4: Civiele procedure

Met de gegevens van de bank in de hand kunt u een ‘civiele procedure’ beginnen. Dit betekent dat u een deurwaarder op de oplichter afstuurt of een rechtszaak begint. Maar let op: het sturen van een deurwaarder kost geld en procederen is duur. De kosten voor een rechtszaak liggen al snel boven de 2000 euro. Is dat de moeite waard?

Niet doen: Zelf uw recht halen

“Het is niet de bedoeling dat u zelf uw recht gaat halen als u de kosten voor een civiele procedure te hoog vindt,” zegt Berend Jan Beugel van Betaalvereniging Nederland. “Gegevens van de oplichter krijgen, is nu mogelijk omdat de Tweede Kamer perspectief wil bieden op het terugkrijgen van uw geld. Het is onverstandig om langs de deur te gaan, de politie weet meteen wie u bent dankzij de aangifte.”

Voorkom oplichting

Wilt u weten hoe u internetoplichting voorkomt? Lees onze tips op deze pagina. En oplichters zijn tijdens corona zeer actief op WhatsApp. In dit artikel leest u waar u op moet letten.

Geef een reactie

Reacties (9)

  De politie heeft geen tijd en mankracht om hier iets aan te doen! Zelfs bij inbraak komen ze vaak al niet meer: online aangifte doen en na drie weken een mailtje dat het onderzoek, zonder resultaat is af gesloten. Wel tijd om fors boetes uit te schrijven. De politie is niet langer een hulpverlener maar een boetfabriek: walgelijk!

  Kan ik ook nog gebruik maken van deze regeling als ik ben opgelicht in 2020?
  Of moet de oplichting hebben plaatsgevonden ná februari 2021 als de nieuwe regeling is ingegaan…..

   Beste Jo Landa,

   Dat kan. U kunt, zoals het er nu uitziet, ongeveer 12 tot 13 maanden na de oplichting de gegevens opvragen bij de bank.

  Het is mij ook overkomen. Ik zocht naar een makelaar om te handelen en werd doorgestuurd naar deze Advancetox / Advancestox. Nadat ik een account had aangemaakt, vielen ze me letterlijk aan met telefoontjes van verschillende Britse nummers, WhatsApp-berichten, e-mails enz. en haalden me over om het geld over te maken, op een echt agressieve manier. Ik sta niet onder de druk en vertelde hen dat het klinkt als oplichterij – ze hebben het inderdaad ontkend, maar hebben tot nu toe niets van hen gehoord. Toen vond ik deze site met meer bevestiging en hoe ze veel onschuldige mensen hebben opgelicht. Geef geen informatie over uw kaart/bankrekening aan deze mensen en als u contact heeft opgenomen met uw bank of een gerenommeerd oplichtingsbedrijf zoals: Lallroyal .org en een poging tot fraude meldt. Proost!

  Ik was het slachtoffer van een soortgelijke zwendel en ik werd opgelicht door een binair
  optieplatform Ik verloor ongeveer $ 67.560,00 aan 2 verschillende Forex-bedrijven.
  Het was echt een moeilijke tijd voor mij, want dat was alles wat ik heb. Pas toen ik werd doorverwezen naar Lallroyal .org (The recovery comapny) die experts zijn in het herstellen van verloren geld van elke online zwendel of investeringszwendel. Kort verhaal, ik heb ze geprobeerd en ze heeft me met succes geholpen bij het herstellen van alles wat ik van de platforms heb verloren, Ik was in shock omdat ik niet kon geloven dat dit mogelijk was, en mensen vertelde me dat ik het niet terug kan krijgen. Ben blij om de mijne terug te krijgen en je kunt het proberen het bedrijf ook. Ik garandeer succes.

  Er is tegenwoordig een nieuwe vorm van zwendel, namelijk investeringszwendel via romantische dating. De oplichter maakt reclame voor investeringsproducten bij het slachtoffer nadat hij zijn/haar vertrouwen heeft gewonnen via online daten en zorgt ervoor dat het slachtoffer investeert in het zwendelplan dat is ontworpen door de oplichter. De oplichter laat het slachtoffer geloven dat ze samen in hun toekomst investeren. Deze zwendel vormt een bedreiging voor de samenleving als geheel en klachten kunnen worden verzonden naar Lallroyal .org. (The Recovery Company) die geweldig werk leveren bij het volgen van de betalingen die naar deze oplichters zijn verzonden en ze boeken veel vooruitgang met hun inspanningen en expertise.

  Een paar maanden geleden verloor ik ook wat geld aan een niet-gereguleerde makelaar. Ik kreeg mijn geld terug via de transacties die ik deed van mijn bankrekening naar mijn coinbase-account en vervolgens stuurde ik het geld van coinbase naar de portemonnee die toebehoorde aan de oplichters met behulp van een terugboekingsbedrijf genaamd Amendall .net. Ik dacht dat ik het geld kwijt was totdat Amendall Recovery Company me hielp mijn verloren geld terug te krijgen. Ze zijn erg goed en snel in het recupereren van verloren geld van al die online oplichters.

  Ben je wat geld kwijtgeraakt aan internetfraude!! of een online zwendel! Verzamel al uw bewijsmateriaal in één uniform formaat en stuur het naar Amendall .net (< The Recovery Group). Het bergingsbedrijf rekent geen kosten vooraf en voert gratis consulten uit. Ze hebben me vorig jaar ooit geholpen toen ik meer dan $ 47.000 verloor aan een online romantische zwendel via bitcoin, creditcardoverschrijving en bankoverschrijving.

  We all make mistakes; nevertheless, if I hadn’t received assistance on deftrecoup (.) com, I would have become a significant victim of an unregulated fraud, which may have effectively destroyed my financial situation.